For et par uker siden lå jeg på en solseng i mitt ferieparadis Cadaques og sjekket ut ny musikk på Spotify. Da jeg kom over Bjørn Eidsvågs nyinnspilling av sin egen «Som et barn» – opprinnelig fra 1980-albumet Endelig voksen – slo det meg at tiden var overmoden for å sette sammen en spilleliste med sanger om kristendommen, dens historier, skikkelser, budskap og tolkninger.

De neste dagene hørte jeg på mange låter om Gud og Jesus og sånt, fra de rene prisninger av Vårherre og hans sønn av typen «Can The Circle Be Unbroken» og «What A Friend We Have In Jesus» til adskillig mer religionskritiske sanger som «Georgia Lee» og «Blasphemous Rumours». Og hvem bedre til å si noe om disse sangene, tenkte jeg, enn Bjørn Eidsvåg? Ikke bare er hans nyinnspilling av «Som et barn» aldeles nydelig, gjort i forbindelse med Ten Sings 50-årsjubileum, han har også stilt et og annet kritisk spørsmål rundt tolkningen av Jesu’ virke og en viss bok og gjort stor suksess med den musikalske teaterforestillingen Etterlyst: Jesus. Med andre ord, en passende mann for oppgaven.

Bjørn var da heller ikke snauere enn at han sa ja til å bruke litt tid i sommervarmen på å skrive noen ord om denne listen. Han skal ha mange slags takk. Ordet er ditt, Bjørn!

Gud og Jesus og sånt

Jesus er en svært besunget skikkelse. Historiene om ham har inspirert atskillige store komponister, forfattere og billedkunstnere opp igjennom tiden som har gitt oss udødelige storverk som ennå inspirerer og imponerer. Og hans kjærlighetsbudskap, hans gode handlinger og undere, hans opprør mot makta og hans død og fortellingene om hans oppstandelse, er utbrodert i sødmefylte, intime, såre og vakre sanger. Ikke minst har hans solidaritet med de falne og tilkortkomne, de som synes det er vanskelig å være menneske og møte forventningene et kjærlighetsløst og velpolert samfunn stiller, funnet gjenklang i countrymusikken og bedehussangene i Norden. Historien om at Jesus døde for våre synder og gir oss oppreising, gir håp til mang en drukkenbolt og troløs kjæreste, et yndet tema i countrylyrikken.

Jesus ser ut til å være det vi gjør ham til. Teologer kan hjelpe oss til å peile oss inn på hvem han var og hva han sto for og vil nok da slå opp et større lerret enn bedehussangene gjør, men det er mye som tyder på at det er sangene som vinner i kampen om hvem Jesus var: en kjærlighetens supermann som er solidarisk med oss i vår avmakt, noe denne spillelisten avspeiler godt.

Sjekk også: Gårsdagens gjesteskribent – Geir Rakvaag