Min gode venn Runar og jeg har laget spilleliste sammen igjen. De to foregående handlet om så håndfaste apparater som radio og telefon, mens vi nå beveger oss ut i det store åpne landskap. Runar var nylig på en ukes hektisk jobbtur til Houston, og etter kvelder med Maker’s Mark og rufsete blues på en bar i nærheten av hotellet, hadde han stort sett Texas på hjernen.

Sjekk også: Hello Operator – spilleliste med summetone

Da var oppgaven enkel: 100 låter som på et eller annet vis handler om Texas eller fremføres av typiske texasartister. Vi valgte annenhver låt, og jeg hadde æren av å åpne ballet med sangen som ga listen dens åpenbare navn, Nanci Griffiths «Lone Star State Of Mind». Få kvinnelige artister har gjort mer for å sette Texas på det musikalske verdenskartet enn henne. Sangen er skrevet av Fred Koller, Pat Alger og Gene Levine, og Alger er også på plass med sin nydelige «She Came From Ft. Worth».

Denne gangen har vi tillatt flere sanger av samme artist, og der påtar jeg meg glatt «skylden». Jeg kunne ikke være med på en liste med Texas som tema uten minst to sanger av Lyle Lovett. Det endte med tre, og det samme gjelder Guy Clark. Det er dessuten to sanger fra Rodney Crowell, Townes Van Zandt, George Strait og Billy Joe Shaver. Vi har også vært litt «gøyale» og inkludert «Texas Jensen» av Jonas Fjeld og «Texas» av Odd Nordstoga.

Sjekk også: On The Radio – spilleliste som hyller FM-båndet

Det er mye godt humør her, i sanger som «Miles And Miles Of Texas», «All My Exes Live In Texas» og «Girls From Texas». Alvoret er også godt ivaretatt, med sanger som «Waitin’ Around To Die», «Ballad Of Gruene Hall» og «Let Him Roll». Jeg må også slå et slag for den aller fineste Texas-sangen av dem alle, Lyle Lovetts «This Old Porch», skrevet med kameraten Robert Earl Keen.

En soleklar overvekt av sangene befinner seg som den våkne leser vil forstå i den klassiske singer/songwriter-tradisjonen. Runar gikk sågar så langt som til å fjerne et metallinnslag fra et band jeg ikke husker navnet på, samt Lady Gagas «Poker Face» fordi han ikke syntes de passet inn. Det kan han ha rett i.

En annen sak er at jeg er bombesikker på at vi har glemt mange åpenbare kandidater. Derfor åpner vi for gode forslag som kan bidra til å gjøre listen enda bedre. Bare husk kriteriene: Sangen må enten handle om Texas eller være med en artist som umiddelbart assosieres med «The Lone Star State».

Listen er her presentert både i Spotify og Tidal, men sistnevnte har noen mangler. Disse er Hayes Carlls «Beaumont», Delbert McClintons «Old Alamo», Mark Ambrose’ «Kingsville Girl» og Forrest Lee Jr. og hans «South Padre Sand». Hva annet kan jeg si enn at Tidal må skjerpe seg?

Med det gjenstår bare å ønske god lytting!