Tradisjonelt er høstmånedene intense hva angår utgivelser av ny musikk. Det ser heldigvis ikke ut til at koronaen har lagt noen foreløpig demper på utgivelsestakten, men jeg ser likevel ikke bort ifra at vi kan oppleve en nedgang i antall utgivelser på sikt. Det er for tiden veldig tøft å være musiker og artist, med et inntektsgrunnlag som praktisk talt er pulverisert i kjølvannet av strenge smitteverntiltak.

Men september, 2020, dere! Det er kommet utrolig mye fin musikk, og mest gledelig av alt er at det er så mye bra norsk musikk. Talentet og evnen der ute er tilsynelatende grenseløse størrelser, og jeg slutter ikke å klype meg i armen for å tro at det virkelig er sånn. Jeg er så gammel at jeg husker meget godt uttrykket «bra til å være norsk», den gang det var sensasjonelt om det kom en håndfull gode norske låter i løpet av et år. I 2020 er det temmelig annerledes. Hver fredag kommer et ras av nye låter fra kjente og ukjente norske artister, og nivået er imponerende høyt.

Som vanlig når jeg presenterer siste måneds musikk ramser jeg opp en del navn jeg mener fortjener spesiell oppmerksomhet. Det føles nesten litt urettferdig overfor alle dem jeg ikke nevner, men vit at dette også har å gjøre med min personlige smak. Jeg tar ikke ansvar for alle andre lyttere der ute, og blant artistene som er representert på månedens spilleliste, men ikke er nevnt i teksten finnes også mye godt. Jeg nevner heller ikke alt jeg liker, men toppen av isfjellet, så er det sagt.

La oss nå se. Jeg vil spesielt anbefale deg å høre på ny musikk fra Ida Jenshus (hennes magiske debut som norskspråklig låtskriver og artister heter «Heim igjen» og kan også ses i dette akustiske liveopptaket fra mitt eget kjøkken i serien «Sanger fra kjøkkenbordet»), Matias Hilmar Iversen, Sweetheart (se deres opptreden i «Sanger fra kjøkkenbordet» her), Malin Pettersen, Ane Brun, Sunniva Lundh, Darling West, Lilja (les anmeldelsen av hennes fantastiske debutalbum her), Susanna, Anna Of The North, Harr & Hartberg, Charlotte Qvale, Astrid S, Divest, Harald Thune, Ine Hoem, Auden Prey, Mighty Magnolias, John Olav Hovde, Odd Nordstoga, So Are We, Trond Helge Johnsen, Vegar Dahl med Ole Paus, Daniel Kvammen, Sondre Lerche, Acres Wild, Utan dom., Thomas & Tvilerne, hei kalas, Espen Gunstein, William Helvik & Rub A Dubs, Rikke Normann, Thea Aasgaard, Obijan, Ary, Ellen Andrea Wang, Thorleif Bratval, Sindre Tysdal, Jonas Alaska, Murky Tide… altså, det stopper nesten ikke, og det ER SÅ GØY!

Jeg overlater deg til selv å finne dine foretrukne internasjonale perler på lista, men tro meg når jeg sier at det er kommet veldig mye fint også utenfor Norges grenser. Det skulle for så vidt også bare mangle.

Dessuten må jeg nevne årets store arkivutgivelse selv om den ikke er representert på lista: Prince’ mesterverk Sign O’ The Times er kommet i en gigaversjon med åtte CDer eller 13 LPer pluss en DVD. All musikken er tilgjengelig digitalt for dem som ikke kan ta seg råd til den påkostede utgivelsen, og det er da også en digital skattkiste du bør dykke ned i. Særlig spennende er de tre CDene med 45 låter som ikke har vært allment tilgjengelige. Her er det ikke snakk om kjedelige demoversjoner av låtene som endte på plata, men til dels sykt bra låter du aldri har hørt før. I tillegg er det B-sider og konsertopptak. Den nye versjonen av Sign O The Times har rett og slett satt en helt ny standard for hva utgivelser av denne typen kan være. Jeg tror faktisk aldri jeg har sett maken!

Men nå, til månedens nye musikk. God fornøyelse!

Sjekk også: Den beste nye musikken fra august