Oktober er her, og skulle det ha vært noen tvil de siste ukene bør den nå være et tilbakelagt stadium: Det er høst. Men hva gjør vel det? I koronaens klamme tid har vi vent oss til å være mye innendørs uansett, og nå som høsten er her føles det hakket mer naturlig å finne frem et pledd, tenne stearinlys og, slik vi nordmenn er så innmari gode på, å kose oss. Vi må heller ikke glemme at høsten er den fineste årstiden, selv om den varsler vinter.

Jeg har laget en spilleliste som kan være til god nytte i samme slengen, som avgjort burde appellere til din indre melankoliker. Den aller fineste høstspillelisten er en utsøkt kombinasjon av sanger som faktisk handler om høst, og av sanger som er dypt melankolske av natur. Jeg har ikke tatt meg bryet med å sjekke hvor mange av de 100 sangene her som går i dur, men det er ikke mange, om noen i det hele tatt. Det aller meste ellers her er så mollstemt som du får det, ofte også hva tekstene angår. Her er det mye tristesse som passer som soundtrack både til innekvelder med rødvin og ullteppe, og til spaserturer i ruskevær der du pakker deg godt inn og trekker opp kraven når du går lutrygget med vinden ulende rundt deg. Er det ikke deilig?

Det er jo ofte noe fint i alt det triste også, og en spilleliste av dette kaliberet har nok av bevisførsel for akkurat den påstanden. Her er nydelig musikk fra fantastiske artister, fra blant annet Kari Bremnes, Neil Young, Nick Cave, Leonard Cohen, Nick Drake, Joni Mitchell, Cocteau Twins, The Mamas And The Papas, Susanna, Beady Belle, Bat For Lashes, Yazoo, Willie Nelson, Ariana Grande, Marte Wulff, Ida Jenshus, Frank Sinatra, a-ha, This Mortal Coil, David Sylvian, Eldkvarn, The Smiths og Sweetheart, for å ha nevnt noen. Det er bare å «glede» seg.

Sjekk også: Den beste nye musikken fra september