En av mine store musikalske helter, Robert Smith, fyller 60 år i dag. Alvorlig talt er det med heltestatusen en smule diskutabelt. Sammen med The Cure har Smith laget noen av de sangene som står for meg som de største i populærmusikkens historie – «Boys Don’t Cry», «A Forest», «Friday, I’m In Love» og «The Upstairs Room», for å ha nevnt noen få – men det har tidvis vært svært langt mellom drammene. Og det som er enda verre er at The Cure i mine ører ikke er et spesielt godt liveband. Da jeg så dem i Oslo Spektrum i 2016 var det en av de største skuffelsene i mitt lange konsertliv, så at de er blant hovedattraksjonene på Øya i år tar jeg med fatning, for å si det slik.

Les også: Krisekonsert med The Cure

En god nyhet er for øvrig at The Cure i år kommer med sitt første nye album siden 2008, og selv om jeg blir skuffet igjen og igjen er det ikke fritt for at jeg gleder meg til ny musikk. Det er jo ikke slik at Robert Smith er uten talent, mener jeg.

Men i dag er han 60 år gammel og bør feires. Jeg har satt sammen en spilleliste med 60 Robert Smith-favoritter. De fleste av dem er med The Cure, men her er også ting han har gjort med The Glove, Siouxsie & The Banshees, Associates og andre. Her er det seriøst mye god og svært variert musikk. Det er doom and gloom i bøtter og spann, men også uforfalsket fengende popmusikk av det jublende glade slaget, melankolsk synthpop og knirkete postpunk. God fornøyelse!

Sjekk også: Berlin – en musikalsk reise