Med utgivelsen av Den siste jakten – bok nummer 83 – er Aller Forlag i mål med sin ambisiøse relansering av Kjell Hallbings Morgan Kane-bøker. Det har tatt ni år fra forlaget lanserte Blodsporet til Santa Fe som første bok i den nye serien i 2009. Opprinnelig var det bok nummer 70 i rekkefølgen, utgitt i 1973, da Hallbing skrev bøkene på løpende bånd, og et tilbakeblikk der vi møter en 16 år gammel Kane som i løpet av boken finner ut hva som skjedde den skjebnesvangre høstdagen i 1955 der foreldrene hans blir drept. Det er i denne boken Kane dreper for første gang, og det er i denne boken han har sin første kvinne, to sysler som følger ham gjennom et dramatisk liv.

Aller Forlag ville altså utgi serien i en handlingsmessig kronologisk rekkefølge og har av den årsak måttet stokke om på den opprinnelige nummereringen. Ikke bare det, forlaget har også valgt å gi ut alle bøkene med bonusmateriale i form av ymse artikkelmateriale, bakgrunnsinformasjon og noveller. Jeg har selv vært blant bidragsyterne her med en artikkel om Kane-bøkenes kvaliteter satt opp mot annen, mer «seriøs» westernlitteratur. Den sto på trykk i bok nummer 20, I dragens klør, og kan leses i sin helhet her. Blant andre morsomme artikler er «Morgans gane…» der Mat fra Norge-redaktør Per A. Borglund kjører en gjennomgang av Kanes mangelfulle matvaner. Fornøyelig lesestoff som kan finnes i bok nummer 15, Smuglerne.

Her er nyutgivelsen av I dragens klør der jeg har bidratt med artikkelen "Kane mot røkla". Den kan leses ved å klikke på linken i avsnittet over. Foto: Helle Øder Valebrokk
Her er nyutgivelsen av I dragens klør der jeg har bidratt med artikkelen «Kane mot røkla». Den kan leses ved å klikke på lenken i avsnittet over. Foto: Helle Øder Valebrokk

Hovedredaktør for den nye Morgan Kane-serien har vært Kjell Jørgen Holbye som sammen med Atle Nielsen ga ut Den store boka om Morgan Kane høsten 2014. Den er et uunnværlig kompendium som blant annet tar for seg hver enkelt bok i egne artikler, med et kort handlingsreferat, hvilke damer han nedlegger, hvilke skurker han dreper, hvor og når handlingen finner sted, samt åpningssetning og beste replikk. Dessuten er alle de flotte originalcoverne gjengitt. Den nye serien er nemlig totalt redesignet, og jeg er neppe den eneste som har stått med en av disse i hånden og prøvd å huske hvordan det opprinnelige omslaget så ut.

Jeg er, som så mange andre menn født på 50-, 60- og 70-tallet, vokst opp med Morgan Kane-bøkene. Det var i tidlig pubertet jeg begynte å lese Kane, og det var ikke fritt for at dette universet, fullt som det var av sex og vold, fascinerte en smule. Når det er sagt har Hallbings forfatterskap kvaliteter langt utover det å pirre unge tenåringsgutter med lødige skildringer av villige kvinner og hensynsløse lystmordere. Han plasserte Kane i en historisk interessant ramme, hadde fine naturskildringer og ikke minst var han i stand til å fortelle en historie – i mine øyne den viktigste egenskapen en forfatter må være i besittelse av.

Les også: Winter is coming

Fra nyutgivelsesprogrammet startet har mitt eget prosjekt vært å lese hele serien. Det har jeg aldri gjort før, og selv om jeg nok fint kunne gått gjennom livet uten å lese alle Kane-bøkene, må jeg si det er ganske ok å plukke opp en bok i ny og ne. De er korte – de fleste av dem på i overkant av 150 sider – og kan fint leses på en kveld. Jeg leser dem veldig i rykk og napp og har faktisk nettopp lest fire stykker på rappen – Coyoteros, Helvete under null, De dødes dag og Blodig jord. Det var lenge siden sist jeg hadde lest Kane nå, så det var helt topp. Nå er jeg ganske nøyaktig halvveis i serien, så jeg har stadig mange timer foran meg. Du kan si det er ren tidtrøyte, men det er også veldig god underholdning.

Alle Kane-fans vet selvsagt at en samling ikke ville vært komplett uten de tre Diablito-bøkene (om Kanes sønn) og de fire El Diablo-bøkene (der de to møtes). Disse er også nyutgitt av Aller Forlag, som med det altså har gjennomført en ordentlig bragd i form av å ha tilgjengeliggjort samtlige 90 Kane-relaterte bøker, i tillegg til å ha utgitt oppslagsverket til Holbye og Nielsen. Godt jobba, sier jeg!

Kane-samlingen komplett. Takk, Aller Forlag! Foto: Helle Øder Valebrokk
Kane-samlingen komplett. Takk, Aller Forlag! Foto: Helle Øder Valebrokk

For ordens skyld: Jeg har vært ansatt i Aller Media gjennom hele perioden der Kane-bøkene er nyutgitt, men denne artikkelen er skrevet fullstendig på eget initiativ og i egenskap av at jeg er fan.