Brian Panowich
«Bull Mountain»
(Putnam)
[usr 5 text=»false»]

I 1979 fikk Charlie Daniels Band sin største hit med «The Devil Went Down To Georgia», en sang der Lucifer himself uten hell prøver å stjele en ung manns sjel under en felekonkurranse. Som i alle slike historier lokker Djevelen med milde gaver, i dette tilfellet en gyllen fele, som vil tilhøre sangens andre hovedperson, den unge felemesteren Johnny, om han spiller best av de to. I motsatt fall tilfaller Johnnys sjel Djevelen.

Bull Mountain er en lignende historie. Den unge FBI-agenten Simon Holly har et tilbud til sheriff Clayton Burroughs i det lille tettstedet Bull Mountain som bærer navn etter det voldsomme fjellet som troner over denne lille fliken av staten Georgia som er for godt til å være sant. Konsekvensene? Vel, de skal jeg ikke røpe.

Brian Panowich har skrevet en deilig underholdende spenningsroman om en familie som har produsert hjemmebrent, avlet marijuana og produsert metamfetamin gjennom tre generasjoner, i en lukket avkrok av et vilt og utilgjengelig fjellområde kalt Bull Mountain. Gjennom alle år har Burroughs-klanens lyssky aktiviteter for det meste gått under radaren til myndighetene, eller i det minste vært betraktet som for ubetydelig til å fremprovosere noen større politiaksjon.

Det kommer derfor som en overraskelse på sheriff Clayton Burroughs – familiens hvite får – når han får besøk av FBI-agent Holly som hevder at alt er klappet og klart for en aksjon som vil sette en endelig stopper for virksomheten i Bull Mountain. Holly poengterer imidlertid at Burroughs-klanen er småfisk og at det egentlige målet for aksjonen er deres kontakter i Florida. Kan Clayton overtale sin bror Halford som er forbryterorganisasjonens øverste leder til å tyste, lover Holly at de føderale myndighetene vil la dem i fred såfremt de trekker seg tilbake fra all videre kriminalitet.

For Clayton er dette en sjanse til å redde stumpene av den familien han har vendt ryggen, men her er selvsagt ikke alt hva det ser ut til å være.

Les også: Winter is coming

Bull Mountain er en snedig konstruert roman som springer frem og tilbake i tid for sakte, men sikkert å fortelle den fulle historien. Gjennom små episoder blir vi kjent med Burroughs-familien og deres kumpaner og får ta del i deres mørkeste hemmeligheter. Åpningskapittelet, som er en katalysator for klanens vei til toppen av den lokale næringskjeden, er rystende i all sin utilslørte brutalitet, og det levnes ingen tvil om hva slags mennesker vi har med å gjøre.

Med denne debuten føyes navnet Brian Panowich til en rekke store forfattere som skriver fra noen av de samme miljøene, de utilgjengelige, mer eller mindre lovløse fjellområdene i de amerikanske sørøststatene; Virginia, Kentucky, North og South Carolina, Tennessee, Alabama og Georgia. Navn som Daniel Woodrell, Donald Ray Pollock, Tom Franklin, Frank Bill, Tim Gautreaux, William Gay og Larry Brown er blant de sentrale forfatterne som benytter disse områdene som lekegrind, og det er plass til deler av Elmore Leonards forfatterskap her også. Det var han som skrev historiene TV-serien Justified er basert på, og Bull Mountain er som den beste Justified-episoden du ikke har sett. Er det lov å håpe på en filmatisering? Det vil i så fall bli voldsomme saker.

Les også: James Lee Burke leverer som alltid