Noen romaner er råere enn andre, og kanadiske Clifford Jackmans ferske debut The Winter Family er definitivt ikke noe for sarte sjeler. Her følger vi en gruppe sadistiske mordere fra den amerikanske borgerkrigen til slutten av det 19. århundre, når sivilisasjonen omsider var i ferd med å ta sitt kvelertak på de totalt lovløse tilstandene som rådet over enorme deler av det nordamerikanske kontinentet.

I The Winter Family får uttrykket «Winter is coming» en adskillig mer håndgripelig betydning enn den gjør i George R. R. Martins A Song Of Fire And Ice-serie, mer kjent som TV-serien Game Of Thrones. Winter er den iskalde, mytiske lederen av en bandittbande som får sin fødsel under den amerikanske borgerkrigen, og bare navnet Augustus Winter får det til å gå kaldt nedover ryggen på alle som har hørt det. Han er på ingen måte alene om å være blottet for menneskelige følelser. Løytnant Quentin Ross er bandens formelle leder, men det er Winter som har den virkelige lederrollen. Legg også til den kraftige eks-slaven Fred Johnson, de ondskapsfulle, stokk dumme Empire-brødrene og flere med dem, og du har et menasjeri du neppe har sett maken til.

Det høres kanskje ikke ut som spesielt lystig lesning å følge denne bandens herjinger gjennom siste del av 1800-tallets Nord-Amerika, men The Winter Family er en strålende roman. Clifford Jackman har delt historien i fire; fra Georgia i 1864 der banden samles for første gang og går langt utover alle spilleregler når det gjelder å spre frykt og død, videre til Chicago i 1872 der banden hyres inn for å spre frykt under presidentvalget, videre til ørkenområdene rundt Phoenix i 1881 der de i egenskap av å være skalpjegere blandes inn i Apachekrigene, og endelig til Oklahoma i 1891, et av de få stedene tilbake der en bande som denne kan unnslippe lovens lange arm. Men bare så vidt.

The Winter Family har enkelte likhetstrekk med Cormac McCarthys mesterverk Blood Meridian, men holder på langt nær de samme litterære kvalitetene. Godt skrevet er den like fullt, og gir et spennende innblikk i en tidsepoke som var full av dramatikk og endringer. Den delen som omhandler Chicago er nok den mest interessante i så måte, i og med at den går langt vekk fra de mer tradisjonelle temaene som borgerkrigen og indianerkrigene tross alt er. Det er sjelden du leser om livet i amerikanske storbyer fra samme periode.

Dette er en god, spennende og medrivende debutroman, gjennomarbeidet og troverdig både i form og innhold.

Clifford Jackman

The Winter Family

Doubleday