I fjor publiserte jeg et innlegg her på bloggen der jeg anbefalte en rekke spisesteder i Barcelona, sannsynligvis den byen i verden der jeg har best kontroll på akkurat den slags. Det vil si, byen har flere restauranter enn jeg klarer å telle, men sammen med en over gjennomsnittlig matinteressert kone – Helle som driver bloggen Helle’s Kitchen – har jeg besøkt noen av de desidert beste, og i tillegg oppdaget en rekke nydelige spisesteder ved hjelp av god nese – og litt flaks.

OBS! DENNE ARTIKKELEN ER OPPDATERT – KLIKK HER

Her følger derfor en oppdatert versjon av fjorårets blogginnlegg da denne sommeren førte til flere nye opplevelser av det klart vellykkede slaget. De fleste av hyperlinkene nedenfor fører direkte til Helles omtale av de forskjellige restaurantene der du kan lese mer og ikke minst se bilder av de velsmakende rettene. God tur, og ikke minst, god apetitt!

Tickets (Avinguda Parallel 164), er Albert Adriàs fantastisk lekne restaurant og hjørnestenen i restaurantimperiet elBarri. Her er det for det meste småretter (tapas pluss) som i mange tilfeller er ganske så overraskende. Måltidet er en forestilling og interiøret som om du er på sirkus. Dyrt, men enestående bra. Må bestilles to måneder i forveien. For øvrig er Tickets rangert som verdens 29. beste restaurant på den prestisjefylte The World’s 50 Best Restaurants-listen og har én Michelinstjerne.

Bodega 1900 (over gaten for Tickets), Albert Adriàs tapasbar eller vermuteria. Hit sendes folk som ikke får bord på Tickets. Det lønner seg å bestille på forhånd, men jeg fikk bord på en dags varsel. Mange av de samme rettene som på Tickets. Dyrt hvis du vil, men det kan gjøres forholdsvis rimelig.

Du tror det er store grønne oliven, men neida. Disse "sfærene" fylt med overraskelser serveres både på Tickets og Bodega 1900. Foto: Helle Øder Valebrokk
Du tror det er store grønne oliven, men neida. Disse «sfærene» fylt med overraskelser serveres både på Tickets og Bodega 1900 og er en av Albert Adriàs virkelige signaturretter som han skapte da han jobbet sammen med broren Ferran på elBulli. Foto: Helle Øder Valebrokk

Pakta (Carrer Lleida 5), Alberts japansk-peruvianske restaurant. Dyrt, men verdt hver cent da du rett og slett får utrolig god mat her. Angivelig har det blitt enda bedre siden vi var der for tre år siden, da kjøkkensjefen Jorgé Muñoz har klart å samle de to kulinariske retningene opp i en høyere enhet. Vi drar tilbake til neste år for å teste.

Niño Viejo (Avinguda de Mistral 54), en av to meksikanske restauranter i Alberts elBarri-imperium med superflinke Paco Mendez som kjøkkensjef. Dette er en leken restaurant som serverer en slags avansert street food til en billig penge, gjerne ledsaget av deilige cocktails. Naturligvis er mange av dem tequila- eller mezcalbaserte.

Fargerikt på Niño Viejo. Foto: Helle Øder Valebrokk
Fargerikt på Niño Viejo. Foto: Helle Øder Valebrokk

Hoja Santa (Avinguda de Mistral 54), den andre av de to meksikanske restaurantene til Albert, også denne med Paco Mendez som kjøkkensjef. Hoja Santa har én Michelinstjerne og kan godt betraktes som fine dining-versjonen av Niño Viejo. Begge restaurantene anbefales sterkt, og tro meg når jeg sier at maten du får her ligger veldig langt unna texmexrælet vi kjenner som meksikansk mat her hjemme.

Estimar (Carrer de Sant Antoni dels Sombrerers, 3), ifølge Ferran Adrià den beste restauranten i Barcelona for tiden, og da er det mulig han mener bortsett fra brorens fem spisesteder. Kjøkkensjef er Rafa Rafra som også er ansvarlig for Ferran og Alberts HEART Ibiza (ja, på Ibiza), og Estimar er en fantastisk fiskerestaurant gjemt bort i smugene bak kirken Santa Maria del Mar. Det er dyrt, men fantastisk godt, og hvis du vil kan du sitte praktisk talt inne på kjøkkenet og spise. Ferskere fisk og skalldyr får du ikke mange steder.

Estimar er en skjult perle. Finn den! Foto: Estimar
Estimar er en skjult perle. Finn den! Foto: Estimar

Disfrutar (Carrer Villarroel 163), en utrolig spennende restaurant med fokus på katalanske mattradisjoner. Dette er imidlertid innovativt og nyskapende, og ikke noe for den som er litt fysen. Du skal være seriøst sulten for å spise her. Vi valgte den største av to menyer, festivalmenyen, og det ble totalt 27 retter inkludert «snacks». Utrolig bra restaurant fra folkene bak Compartir, vår favorittrestaurant i Cadaques. Etter at vi spiste her har restauranten fått sin første Michelinstjerne.

Dos Palillos (Elisabets 9 i Raval), veldig krevende mat, men spennende. Glassmanet, sjøanemone, tang, rå kylling (!) og mye annet spes på menyen. Man kan enten kjøre full meny (liten eller stor) eller velge selv i tapasavdelingen. Det siste kan være lurt.

Du skulle ikke tro det, men dette er faktisk glassmanet, servert på den eksperimentelle restauranten Dos Palillos. Foto: Helle Øder Valebrokk
Du skulle ikke tro det, men dette er faktisk glassmanet, servert på den eksperimentelle restauranten Dos Palillos. Foto: Helle Øder Valebrokk

El Racó del Mariner (Moll de Pescadors, s/n Port de Barcelona), en restaurant du ikke finner uten videre. Den tilhører et fiskemottak i havnen, og du må passere en politisperring og finne riktig skur. Det er lett å finne den, men du vite hvor den er. Ferskere fisk og skalldyr enn her får du bare ikke, og det er her de lokale fiskerne tar med familiene sine for å spise. Da slipper man ikke unna med noe tull. Bord MÅ bestilles på forhånd, og vil du ha paella, fideuà eller en annen risbasert rett må du opplyse om det når du bestiller bord. Hvis ikke må du «nøye» deg med verdens beste fisk eller skalldyr tilberedt på enkleste – og beste – vis. Les mer i dette blogginnlegget. På grunn av oppussing vil restauranten flytte ut av disse lokalene for en periode, så sjekk stoda så du unngår bomtur.

Små tellineskjell er mat man blir lettere dyrisk av. Foto: Helle Øder Valebrokk
Små tellineskjell er mat man blir lettere dyrisk av. Foto: Helle Øder Valebrokk

La Royale (Placa del Camp 5), et sted for seriøst gode gourmetburgere tilberedt av de beste råvarer og gin tonics! For en kombinasjon. Ligger et stykke opp i byen nær Parc de Güell, så ta taxi. Du kan heller gå ned igjen for å bli kvitt noen av kaloriene.

Celler de la Ribera (Plaza de les Olles), fantastisk tapas, litt annerledes, litt gourmet – i El Born. Denne restauranten ligger strengt tatt midt i et av byens «verste» turiststrøk – ved siden av Cal Pep – men er en perle blant en del mindre spennende spisesteder.

SantAgustina (Plaza Sant Agusti Vell 9), en liten og koselig tapasrestaurant på en liten og koselig plaza i utkanten av El Born. Her er det (litt) annerledes tapas på menyen. Blant annet har de noen av de beste albondigas (kjøttboller) jeg har smakt. Veldig hyggelig betjening, og får du ikke plass ute spiller de god musikk innendørs.

De ser kanskje ikke all verden ut, men milde himmel så gode kjøttbollene på SantAgustina smaker! Foto: Helle Øder Valebrokk
De ser kanskje ikke all verden ut, men milde himmel så gode kjøttbollene på SantAgustina smaker! Foto: Helle Øder Valebrokk

Joanet (Plaza Sant Agusti Vell 6), naborestauranten til SantAgustina som er et utmerket alternativ. Familiedrevet sted med nydelig tapas og mindre retter. Her har vi spist flere ganger, og det er alltid velsmakende, enkel mat å få servert til en hyggelig pris.

Meneghina (Carrer dels Tiraros 2 – lite smug på høyre side av sjokolademuseet), fantastisk italiensk restaurant. Mann og kone-sted der hun serverer og han lager maten, alt er hjemmelaget og meget, meget godt. Hyggelige priser.

Mosquito Tapas Bar (Carrer dels Carders 46), vi holder oss i samme strøk. Dette er en liten og trang, busy og veldig koselig asiatisk restaurant som serverer phô, dumplings, nudler, and og mye annet godt. Billig, enkelt og vennlig. Det er fint med noen annerledes smaker i blant, og da er dette et strålende valg.

Fantastisk and på Mosquito Tapas Bar. Foto: Helle Øder Valebrokk
Fantastisk and på Mosquito Tapas Bar. Foto: Helle Øder Valebrokk

Pastrami Bar (Carrer de Rera Palau 4), også annerledes, nordisk-inspirert med eget røkeri. Her får du velsmakende makrell, laks, pateer, pastramisandwicher, fermentert kål, surdeigsbrød og masse godt. Det er verdens minste og trangeste lille sted med noen få utebord, men går du inn «kjøleskapsdøren» ved siden av disken kommer du rett inn i en fantastisk cocktailbar, Paradiso.

El 300 del Born (Plaça Comercial 12), ligger i den gamle markedshallen i El Born som også huser arkeologisk museum. Restauranten er drevet av ølprodusenten Moritz, og her er poenget å servere flere hundre år gamle katalanske retter. Tro meg når jeg sier at det er mye godt på menyen. De har også et spesiallaget øl som heter Born 17,14 og er utrolig godt.

Gamle oppskrifter fra Catalonia er hentet frem fra glemselen og serveres på El 300 del Born. Foto: Helle Øder Valebrokk
Gamle oppskrifter fra Catalonia er hentet frem fra glemselen og serveres på El 300 del Born. Foto: Helle Øder Valebrokk

En Aperté (Carrer Lluís el Piadós 2), fransk vinbar på en liten plaza høyt oppe i La Ribera og bort fra turisthordene i El Born. Koselig både inne og ute, og de serverer noen killer pølser og skinker, oster og en fantastisk rillette. Snadder!

Têt (Gran Vía de les Corts Catalanes 700), en pop up-restaurant med nydelig vietnamesisk mat som ligger i hotellet Casa Bonay som også huser en avdeling av Satan’s Coffee (fryktelig hipp, nordisk) og den nydelige baren Libertine.

Suculent (Rambla del Raval 45), en annen og rimeligere, veldig god restaurant som Carles Abellan står bak. Her er det «vanlig» mat, men spennende og ofte litt overraskende satt sammen. Hyggelige priser, fint både ute og inne. For øvrig ligger restauranten i et småshabby strøk, men det går nok fint likevel, skal du se.

Østers med baconfett - en delikatesse fra Suculent. Foto: Helle Øder Valebrokk
Østers med baconfett – en delikatesse fra Suculent. Foto: Helle Øder Valebrokk

Taller de Tapas (Carrer d’Argenteria), har flere filialer, men er bra tapassteder til tross for at de er veldig turistifiserte.

L’Antic Forn (Pintor Fortuny 28 i Raval), fabelaktig lunsjsted, trerettere til rundt 15 euro. Det er riktignok noen år siden vi spiste der sist, men det er et tradisjonsrikt no-nonsense sted med god hjemmelaget mat, og det ville forbause meg om de har sluttet med det.

Les også: Den beste frokosten i Barcelona