Når Helle og jeg er i Barcelona, som er mer eller mindre hver sommer, spiser vi aldri frokost på hotellet. Det gjør vi egentlig svært sjelden om vi ikke er på en eller annen resort et varmt sted. Er vi i en storby spiser vi frokost ute.

Det er dog ikke i så mange andre byer enn Barcelona at vi har et fast frokoststed. Etter å ha eksperimentert med litt forskjellig de første årene av vår Barcelona-forelskelse har vi nå sverget evig troskap til La Torna, et fantastisk hyggelig serveringssted i byens fineste markedshall, Santa Caterina. Her er det de samme menneskene som jobber år etter år, som står på som gærne, som farer rundt bak disken og lager kaffe, skjærer brød, presser juice, lager pan com tomate og serverer alle som sitter på krakker rundt en hesteskoformet bardisk i et mer eller mindre konstant bankende kjør. Det finnes også noen utendørsbord, men der har vi aldri sittet. Vi vil se på livet.

Full rulle på La Torna. Hver morgen. Foto: Erik Valebrokk
Full rulle på La Torna. Hver morgen. Foto: Erik Valebrokk

Hit kommer en fin blanding av fastboende stamkunder, som spiser morgencroissanten og ikke er fremmed for en «chupito» til kaffen, og turister. Damene bak disken smiler og skravler oppi alt stresset, og vi får mat og drikke servert i følgende rekkefølge: Bocadillos (små ferske baguetter med for eksempel skinke eller ost), café con leche, altså kaffe med melk, som er byens beste, og så – etter hvert og avhengig av kundemassen – ferskpresset appelsinjuice. Og av og til snus det opp ned på alt, det er litt dagsformavhengig, tror jeg. La Torna er også bakeri, så av og til spiser vi heller en croissant, og Helle drister seg iblant til en tortilla Española, en spansk omelett.

På denne maskinen lages Barcelonas beste café con leche. Foto: Erik Valebrokk
På denne maskinen lages Barcelonas beste café con leche. Foto: Erik Valebrokk

De flotte serveringsdamene er heller ikke alene bak disken. Det står to karer her og lager varmretter, de samme to, år etter år de også. På innsiden av glassdisken plasserer de store terrakottaformer med spanske kjøttboller, grillede grønnsaker, soppretter og annet snadder, avhengig av sesong. De to kokkene himler med øynene over skravlingen til damene, men forholder seg så godt som alltid tause. Da vi var der i sommer hadde den ene av dem tatt den karakteristiske barten sin, men noen måtte ha fortalt ham at det var en dårlig idé. Da vi kom tilbake til Barcelona etter vårt mellomspill i Cadaques, var barten på vei tilbake, og vi kunne puste lettet ut. Så altså, La Torna! Beste frokoststedet i hele Barcelona! Ferdig snakka!

Du ser alltids et par karer ta en skarp en til morgenkaffen, men der er altså ikke vi. Ikke en gang på ferie. Foto: Erik Valebrokk
Du ser alltids et par karer ta en skarp en til morgenkaffen, men der er altså ikke vi. Ikke en gang på ferie. Foto: Erik Valebrokk