I dag er det nøyaktig 30 år siden Rockefeller Music Hall åpnet dørene i Mariboes gate i Oslo sentrum, i lokalene som en gang i tiden huset Torggata Bad. Jeg var der ikke den kvelden, da Jonas Fjeld Band, Olav Stedje, Egil Eldøen og Rolf Graf spilte, men jeg skal hilse og si jeg har vært der noen ganger siden.

Hva har ikke Rockefeller betydd for Oslo som konsertby, for Norge som konsertnasjon og for meg og mange, mange tusen nordmenn personlig? Da konsertstedet åpnet for 30 år siden var det til de grader behov for en scene med såpass kapasitet som 1300 publikummere. Andre konsertsteder kom og gikk, men da det nye stedet åpnet klarte grunnleggerne Hans A. Lier og Frits Løveng – med hjelp fra bookingansvarlig Roar Gulbrandsen som få år senere ble del av Rockefellers varierte ledertroika – å bite seg fast. Med en gjennomgående sunn forretningsdrift har Rockefeller overlevd – muligens mot en del odds – og har sågar utvidet kapasiteten til å inkludere de to scenene John Dee (fra 1997) og Sentrum Scene (fra 2006). Slik sett kan du si trioen bak har god kontroll på konsertbyen Oslo.

Slik ser Rockefellers jubileumsbok ut. Redaktør er Leif Gjerstad, og den inneholder en lang rekke korte essays fra folk som har gode minner fra Norges sannsynligvis viktigste konsertsted.
Slik ser Rockefellers jubileumsbok ut. Redaktør er Leif Gjerstad, og boken inneholder en lang rekke korte essays fra folk som har gode minner fra Norges sannsynligvis viktigste konsertsted.

Hvor mange ganger har jeg vært på Rockefeller og de to avleggerscenene? Det er kul umulig for meg å vite, men i den nyss utgitte jubileumsboken ført i pennen av musikkjournalistlegenden Leif Gjerstad finnes en oversikt over samtlige konserter som har vært på Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene etter overtagelsen i 2006. Hadde jeg hatt hukommelsen i orden hadde jeg derfor kunnet gi et svar på spørsmålet, men et mer interessant spørsmål er dette: Hva hadde livet vært uten Rockefeller?

Livet hadde iallfall vært mye fattigere uten. Alle konsertminnene jeg har herfra har formet meg til den jeg er i dag, en musikknerd som har vært så heldig å oppleve Whiskeytown, David Byrne, Elvis Costello, Pretenders, Counting Crows, Lloyd Cole & The Commotions, John Hiatt, deLillos, Kraftwerk, The Rainmakers, Bo Kaspers Orkester, Tom Russell, Steve Earle, Odd Børretzen & Lars Martin Myhre, Crowded House, The September When, Van Morrison og hundrevis av andre artister her. Dessverre er det også veldig mange store artister som har spilt her og som jeg ikke har fått med meg. Blant alle jeg har gått glipp av nevner jeg Talk Talk, The Cramps, Curtis Mayfield, Ice T, Jackson Browne, INXS, Iggy Pop, The Kinks, Def Leppard, Santana og R.E.M.

Men sånn er livet, man rekker ikke over alt. Det jeg derimot har veldig stor tro på er at Rockefeller (og John Dee og Sentrum Scene) vil bestå i veldig mange flere år, og at jeg kommer til å se veldig mange flere gode konserter her. For bare en uke siden så jeg en aldeles magisk gjenforeningskonsert med Midnight Choir (les anmeldelsen her), og mer vil følge.

Gratulerer med dagen, kjære Rockefeller! I love you!

Les også: Fire fine frøkner, fire fine plater