Restore To Past
«Northern Exposure»
(Pave The Way Records, single)
[usr 6 text=»false»]

Restore To Past har en broket historie og er neppe det mest berømte navnet innen norsk rock, men når noen av de mange medlemmene som har vært innom har spilt i band som Kåre & The Caveman/Euroboys, Paperboys, Gluecifer, Jim Stärk, Beezewax, Ulver, King Midas, Schweinhund og Cato Salsa Experience er det ikke helt kjørt. «Supergruppen» debuterte i 2014 etter noe sånt som ti år med famling og krangling og oppløsning og alt som er, da med et selvtitulert album fullt av deilig, melodiøs vestkystrock. Det tok tid, men det ble bra, og omsider er de tilbake igjen, tre år siden forrige gang, med noe som kan vise seg å bli enda bedre.

Første single ut fra oppfølgeralbumet som kommer i oktober følger så avgjort i samme stil, men peker i retning av at det kanskje er enda bedre og mer fokusert. Det vil vise seg, men «Northern Exposure» er muligens en god pekepinn om at veldig fine ting er i gjære. Sangen er tilgjengelig i alle kanaler på mandag, men allerede nå kan du høre den eksklusivt her på Mitt liv som Erik. Det er da også en stor glede å presentere en så fin låt for offentligheten.

I likhet med flere av sangene fra debutalbumet –  for eksempel «Desert Drive», «Rest In Lush Meadows» og «Saftevand» – er «Northern Exposure» som skapt for en kjøretur i cabriolet, med toppen nede og (den amerikanske) landeveien foran deg. Den primære forskjellen ligger i at den nye singlen er noe hardere. Ikke mye, men det er mer riffrock enn introvert Laurel Canyon-sound her, mer Tom Petty enn Jackson Browne, kan du si. Det er veldig, veldig melodiøst, utspekulert iørefallende og velprodusert, med nydelige harmonier og et virkelig deilig gitarøs.

Se også: Videoen til Twintoulouse og deres nydelige «Moon & Scars»

Kjernen i Restore To Past er i dag Anders Møller (trommer), Kristian Romsøe (vokal og gitar), søstrene Ragna og Tora Engstad (vokal) og Jo Schumann (gitar), mens Simon Malm er kommet til på bass. Han spiller dog ikke på «Northern Exposure», det er det Øystein Frantzvaag som gjør. På det kommende albumet er det også med gjester som Torgeir Waldemar og Cato Thomassen, og siden det ikke er ferdig innspilt regner frontmann Kristian med at flere vil komme til.

Les også: Verdens beste band gjennom tidene

Mens vi gleder oss til Restore To Pasts andre fullengder i oktober har vi «Northern Exposure» å fryde oss over. Det er den type låt som gjør at vinteren slipper litt tak i bevisstheten, selv om det er kaldt og ekkelt utendørs. Den er frydefullt lys i sounden, og selv om teksten kanskje er en smule mørkere er det likevel krystallklar, blå himmel når «Northern Exposure» spilles på full guffe. Siden teksten for øvrig er forklart veldig godt av bandet selv siterer jeg heller dem enn å prøve meg på en egen analyse:

«Sangen ble til over tre flasker vin, etter en begravelse, i kjærlighetssorg. Oppkalt etter en gammel TV-serie, en som man savner, men aldri vil se igjen. Mest av alt er dette om et forhold som gikk i dass, men også om den befriende følelsen av å kjøre rett inn i stormen. Fordi kjærligheten er gammeldags, folk står og kliner på perrongen, men toget går fremdeles ikke til Nord-Norge.»

Med det er det bare å si vær så god. Her er «Northern Exposure»: