Countrymusikk er blitt så moderne. Bare spør Beyoncé! Hun har som kjent latt latt seg inspirere til å lage Cowboy Carter som vel å merke ikke bør oppfattes som et countryalbum, hvilket hun også selv har presisert, men har sine røtter i denne tradisjonelt erke-hvite musikkformen. I den anledning er det skrevet mye om svarte countryartister som Charley Pride og Linda Martell (sistnevnte deltar på Cowboy Carter) som er blant de mest kjente av dem som tidligere har gått opp løypa for andre enn good ol’ boys (and girls), men de er i et mindretall.

Selv har jeg hørt aktivt på country i snart 40 år, og det er blant musikken jeg setter aller høyest pris på. Et liv uten Willie Nelson og Emmylou Harris, Johnny Cash og Patsy Cline, Ray Charles eller Millie Jackson (begge de sistnevnte har også leflet med country) er for meg et fattig liv, og den listen kan gjøres adskillig lenger.

For åtte år siden laget jeg en spilleliste med tittelen Jævla bra countrymusikk der jeg samlet 100 låter jeg mente var helt essensielle for å forstå sjangeren, 100 låter som skulle representere de viktigste artistene og strømningene og inneholde noen av de virkelige klassikerne som «Can The Circle Be Unbroken», «Your Cheatin’ Heart» og «He Stopped Loving Her Today». Det var en strøken spilleliste, men ved nærmere ettersyn viste den seg ikke å gi et solid nok grunnlag. Ikke i det hele tatt. Det var som å skrape forsiktig i overflaten av en musikkform som er rikere enn mange tror. Derfor har jeg jevnt og trutt fylt på med flere sanger og flere artister, og det er en evig go to-liste for meg når jeg er i rett lynne. Iblant er det bare en god countrylåt som får jobben gjort.

Spillelisten er fremdeles et work in progress, og er nå oppe i litt over 1500 låter, og den blir i grunn bare bedre og bedre. Fremdeles finnes mangler, men nå som den er 15 ganger mer omfattende enn opprinnelig har det hjulpet godt på.

Som Beyoncés plate – selv om den altså ikke er en countryplate – er et uttrykk for, er sjangeren i stadig utvikling, og takk for det. Hvor kjedelig er det ikke når alt står på stedet hvil? Alt var ikke nødvendigvis bedre før. Denne spillelisten gjenspeiler mangfoldet innen countrymusikken i snart 100 år, noe som innebærer et spenn fra Jimmie Rodgers og The Carter Family til Beyoncé og, for å ha nevnt en av mange norske utøvere, Malin Pettersen.

For ferskinger innen faget country har jeg min egen lille countryskole i 12 enkle leksjoner som du kan lese her. Den burde vært oppdatert til å inkludere debatten rundt Cowboy Carter, men det er skrevet så mye om den likevel at det nok går helt fint.

Her er spillelisten som akkurat har passert 1500 låter. Jeg anbefaler å sette den på random, men tar du den fra start til mål er det helt lov.