Smellet i døra hver morra,
var lyden av oppveksten min
Far min bar livet sitt med på jobben,
det var hans sjukdom og medisin
Og jeg veit han drømte om steder,
om å se Europa bak et ratt
Men under steinen nord for kjerka,
er det lite han får dratt

Slik åpner Levi Henriksens flotte sang «Arbeidsliv» fra De utålmodige av hjertet, den siste plata han laget med sitt utmerkede band Babylon Badlands, en hyllest til hans egen far og alle andre arbeidsfolk. Levi er ikke den første og ei heller den siste som skriver sanger om arbeidets sved og krumbøyde rygger som sliter fra morgen til kveld for å brødfø seg selv og familien: «Arbeid, arbeid, det var et arbeidsliv».

Nå skal ikke jeg sammenligne meg selv med disse gamle sliterne som beskrevet av Levi, eller av Pete Seeger, Bruce Springsteen, Johnny Cash, Sam Cooke og andre som har skrevet og sunget om «ekte» arbeidsfolk. Til det består arbeidet mitt av for lite fysisk arbeid, men det betyr ikke at jeg ikke legger igjen de arbeidstimene jeg skal og vel så det. Det har gått kraftig ut over tiden jeg har kunnet bruke på denne bloggen den siste tiden, og i den forbindelse syntes jeg det var på tide å smelle sammen en spilleliste som tar for seg temaet arbeidsliv – sett fra en del forskjellige sider.

Mye her er akkurat det man kan forvente på en slik liste: «Heigh-Ho» fra Snehvit og de syv dvergene, Johnny Paychecks «Take This Job And Shove It», The Staple Singers’ «When Will We Be Paid», Dolly Partons «9 To 5» og John Lennons «Working Class Hero», klassikere alle sammen. Men jeg har også lagt inn noen låter som ikke tilhører de mest åpenbare valgene, men likevel berører arbeidet på forskjellige vis, om det er latsabben og unnasluntreren vi møter i Ødelagte Menneskas «Fridag», den satiriske «Office Politics» med The Divine Comedy eller Saint Etiennes forstadslivsskildring «Milk Bottle Symphony».

Med dette ønsker jeg alle en god arbeidsdag – og serverer 100 fine lytteropplevelser på løpende bånd. Ta i et tak hvis du kan, og husk hva Warren Zevon sa: «I’ll sleep when I’m dead.»