Hvilken jubelmåned! Det krever sin lytter å henge med i svingene, og selv om jeg har vært opptatt med både å høre og gjøre andre ting, har april 2024 vært en fest av en måned hva angår ny musikk. Det er liksom ingen ende på herlighetene som kommer skliende, hele tiden. Det hadde vært en kjempestor fordel om døgnet hadde langt flere timer.

Den store kommersielle begivenheten har selvfølgelig vært Taylor Swifts ellevte album, aldeles strålende The Tortured Poets Department som er kommet i to utgaver, en med 16 sanger og en med 31. Vi går for den siste. En av hennes seneste kritikere, Neil Tennant, synes ikke akkurat sangene hennes er på «Billie Jean»-nivå, og selv om han med en slik uttalelse både overvurderer seg selv og undervurderer Taylor Swift, står det ikke til å nekte for at Pet Shop Boys’ femtende studioalbum Nonetheless er en perle.

Men det har kommet veldig mye mer flott musikk de siste 30 dagene, i alle slags sjangere. Som alltid på slutten av en måned har jeg samlet det jeg anser som kremen av utgivelser, og en del av artistene får en liten shout-out som en ubetydelig, men velment klapp på skulderen fra yours truly. De som ikke nevnes er ikke dermed sagt uverdige – langt ifra – men jeg kan ikke ramse opp alt jeg synes er bra. Alt på spillelisten er ting jeg på et eller annet nivå finner en viss glede i.

Som vanlig vil det helt sikkert være mange navn som er ukjente for de aller fleste, men la ikke det stoppe nysgjerrigheten. Alle de følgende er litt ekstra verdt å høre på, det være seg om de står bak single- eller albumutgivelser: Kamasi Washington (hele platen slippes fredag), Nothing Personal (fantastisk ny single fra albumet som kommer 24. mai), Ezra Collective, Gunerius & Verdensveven, The Lemon Twigs, The Pearlfishers, Charley Crockett, Arne Skage, Iron Country Sisters (finsk country), Tora Daa, Restore To Past, Nick Cave & Warren Ellis, Bel Canto, Phosphorescent, kinGeorg («Trykk play» er hans beste sang til nå), Sabrina Carpenter, Myriam Gendron, Paraorchestra (med blant annet Brett Anderson og Nadine Shah i rekkene), Mark Knopfler, OJ Stensland, Jamie xx, Willie Nelson, Nora Legrand, Mary Gauthier (enestående versjon av «Coney Island Baby» fra Lou Reed-hyllesten The Power Of The Heart), Lizz Wright, Oliver Hohlbrugger, Beth Gibbons, Casiokids, Color Green, Thom Hell, Joe Goddard, Elephant9, Orions Belte, Jalen Ngonda, Jim Lauderdale, Goofy Geese, Hallesby, Ingvild Flottorp & Øyvind Blomstrøm, Valleypolicella med Kaja Gunnufsen, Crowded House, Vilde Bye & Dag Vagle, T-Bone Burnett med Rosanne Cash, Hamish Hawk, Kristina Train, Anna Kajander, Ward Hayden & The Outliers, Rainy Eyes, The Avett Brothers, Paul Weller, St. Vincent, Carina Frantzen med Jay Buchanan fra Rival Sons, Fairground Attraction (tilbake etter 34 års dvale), Ian Hunter, Madeleine Peyroux, Ledfoot, Joakim Solbakken, Chaos & The Calm, The Feeling og Marcus King. Ja, og altså alle de andre fine artistene her. Det er veldig mange flere jeg kunne nevnt.

Riktig god fornøyelse!