I dag våknet vi til det mediene omtaler som «snøkaos» over store deler av østlandet, også her i Oslo hvor jeg sitter. Si hva du vil, et snødekt vinterlandskap er vakkert, men i byen kan du ikke bruke snøen til stort. Den er mest i veien, blir skitten og slapsete, og deretter gjerne forvandlet til is for at det skal være så vanskelig som mulig å ferdes, med en bokstavelig talt overhengende fare for liv og lemmer i form av sylskarpe og tunge istapper som henger truende ned fra byens hustak.

Nå skal jeg ikke klage så mye over vinterens ankomst. Jeg har som livsholdning at det bare er å gjøre det beste ut av ting du ikke kan endre på, og da er det eksempelvis fullt mulig å holde seg innendørs og spille masse bra musikk. Jeg har laget en spilleliste med 100 sanger om snø og vinter som forsøksvis skal kunne gjøre de nærmeste månedene litt hyggeligere. Blant disse vil du finne velkjente titler som «Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!» og «Winter Wonderland», for mange ansett som julesanger, men det er de altså ikke.

Her er også nydelige låter av Townes Van Zandt, Leonard Cohen, Emmylou Harris, Kate Bush, Sarah McLachlan, Enya, Bon Iver, Laura Marling og massevis av andre flinke folk, og jeg har også tatt med enkelte sanger som åpenbart ikke handler om snø i faktisk forstand, men likevel er morsomme å ha med i denne settingen, slik som Nick Cave And The Bad Seeds’ «Fifteen Feet Of Pure White Snow» og Black Sabbaths «Snowblind».

Min oppfordring er så denne: Fyr opp i peisen (eller tenn noen sterinlys), finn frem en god bok og et pledd, krøk deg sammen med en tekopp eller et glass vin, og nyt denne spillelisten som er like iørefallende som snøen kunne vært billedskjønn om den hadde oppført seg ordentlig.

Sjekk også: Har Signe Marie Rustad laget årets beste album?