deLillos og No. 4
«Halvveis rundt jorden»
(Drabant Music, single)
[usr 6 text=»false»]

For en drøy måned siden bivånet jeg noe helt spesielt da deLillos spilte inn sitt nye album La oss bli fri fra all nostalgi i en stue i en villa på Frogner, der No. 4s Ingeborg Marie Mohn vokste opp. De tre «larsene» pluss trommeslager Øystein Paasche var samlet rundt én mikrofon, med et beskjedent utvalg gjester, mens vi publikummere satt stille som mus og hørte på. Nå er endelig første smakebit fra seansen tilgjengelig for flere, både i videoen som du kan se over her og på streamingtjenester som Spotify og Tidal.

Jeg var til stede under det tredje av i alt fire opptak (som du kan lese om her), der de tilstedeværende i stedet for å klappe etter hver låt, ble bedt om å vinke for å signalisere sin begeistring. Mest vinking ble det kanskje da de tre jentene i No. 4, Ingeborg, Emilie Christensen og Julia Witek, fremførte sangen «Halvveis rundt jorden» sammen med deLillos. Den er skrevet av Ingeborg og Lars Lillo-Stenberg og er noe av det aller fineste jeg har hørt «innen norsk populærmusikk» på aldri så lenge, og det sier mye. Kombinasjonen av Emilie og Lars’ karakteristiske stemmer, med et underliggende rikt utvalg mannlige deLillos-stemmer og kvinnelige No. 4-stemmer som traller i velklingende harmoni, er mildt sagt iørefallende. Koblet med en nydelig melodi og en veldig fin tekst er sangen også dypt rørende. «Halvveis rundt jorden» med sine enkle, hverdagsfilosofiske betraktninger om at «hvis du går til venstre og jeg til høyre, kan vi møtes til slutt, vil jeg tro» har i seg noe som føles litt evig, som handler om kjærligheten på sitt aller mest elementære og aller fineste.

Se også: Prefab Sprout er tilbake med en helt ny sang

I «gode, gamle dager» ville «Halvveis rundt jorden» vært en garantert hit, men verden er ikke som før. deLillos har sitt trofaste publikum, No. 4 fyller Sentrum Scene uten problemer, men ingen kjøper plater, og i en radiohverdag som preges av alle verdens «kygoer» og «astridesser» (ikke et vondt ord om dem) er det kanskje ikke like lett å nå gjennom med en sang som denne. Men i min lille verden er «Halvveis rundt jorden» noe av det fineste som finnes akkurat nå, som gir meg troen på at du kan lage stor musikalsk kunst med små virkemidler: Noen gitarer, rytmeinstrumenter og DE stemmene.

Melodien er udiskutabelt skikkelig fin, og endelig kan flere enn meg og noen få andre få hørt den også. La oss blir fri for all nostalgi er først i salg 21. april, men nydelige «Halvveis til jorden» korter ned ventetiden betraktelig.

Det blir supergruppe når deLillos og No. 4 slår seg sammen. Bak fra venstre er Lars Beckstrøm, Øystein Paasche, Lars Lundevall og Lars Lillo-Stenberg. Foran fra venstre er Julia Witek, Emilie Christensen og Ingeborg Marie Mohn. Foto: Erik Valebrokk