Alle som har sett traileren til Mountaintop, dokumentarfilmen om innspillingen av Neil Youngs ferske album Colorado, vet at det er dekning for å kalle ham en gretten, gammel gubbe, men når det er sagt, FOR en herlig bråkete, gretten, gammel gubbe. Med sitt gamle backingband Crazy Horse der Nils Lofgren er tilbake i folden for første gang siden 1973, har han laget en ny plate det slår gnister av, men som jeg fremdeles har hørt for lite til å kunne si om den virkelig er så bra som mange hevder.

Det er like fullt all mulig grunn til å ønske en av rockens virkelige helter til lykke med 74-årsdagen, også med tanke på nyheten om at den kanadiske ur-rockeren forsøker å skaffe seg amerikansk statsborgerskap for å kunne stemme mot Donald Trump ved presidentvalget neste høst. Slikt står det respekt av.

I anledning dagen serverer jeg her en spilleliste med 74 Neil Young-favoritter med en soleklar hovedvekt på album fra 70-, 80- og 90-tallet kontra de noe retningsløse platene han har, ehhh… liret av seg, de siste 25 årene eller så. At han dog er så produktiv som han er sikrer ham full honnør til tross for at resultatet ofte bare er sånn passe. Han kunne lagt seg ned og gitt beng, men han har helt åpenbart mer å gi. Neil Young er og har alltid vært en hedersmann som arbeider i rockens tjeneste. Gratulerer hjerteligst med dagen!