Oslo Ess holder på med sluttspurten på sin femte langspiller Frie radikaler for utgivelse i mars, men har mellom slagene tatt seg tid til å sette sammen en liste med sine favorittjulelåter til Mitt liv som Erik. Da jeg spurte frontmann Åsmund Lande takket han ja på betingelse av at han kunne involvere resten av bandet, og det fikk han selvsagt lov til.

1. desember slapp kvartetten – Lande, Peter Larsson, Knut-Oscar Nymo og Håvard Takle Ohr – sin første single fra det nye albumet, den mildt sagt energiske «Leter etter deg». Her gjør de strengt tatt ingen forsøk på å fornye formelen, men hvorfor skulle de? Oslo Ess er flaggbærere av intenst melodiøs poppunk på norsk, og jeg synes det er helt supert at de holder seg til det, spesielt når det blir så vellykket som på «Leter etter deg».

Åsmund syntes tydeligvis det ble litt voldsomt å ta ansvaret for en liste med julelåter alene, men Oslo Ess er selvskrevne her i adventskalenderen. 20. desember holder de sin faste førjulskonsert på Rockefeller, for syvende år på rad. Da kvalifiserer du. De spiller sågar to konserter, en akustisk som begynner klokken 19, og en «vanlig» som begynner to timer senere.

Sjekk også: Favorittjulelåtene til Borgar Storebråten

Med det setter vi over til bandets favorittjulelåter, en flott liste som til og med er så current at den har funnet plass til Hilma Nikolaisens helt ferske, umiddelbart klassiske «Merrily Merrily». (Les min anmeldelse av den her.) Take it away, boys!

Sufjan Stevens – «The Greatest Gift»
Vi var hypp på å finne fram noen litt mørke julelåter, og da var Sufjan Stevens’ plate Songs For Christmas et fint sted å begynne. Peter møtte Sufjan sammen med Emil Nikolaisen i New York for noen år tilbake, og han fremstod da som den mest innesluttede og minst feststemte personen Peter noen gang hadde møtt. Vi har plukket ut den låta vi liker best.

Tom Waits – «Christmas Card From A Hooker In Minneapolis»
Denne har vi hørt mye på opp gjennom. Ikke bare i jula. Tom Waits synger like kult på denne låta uansett årstid, og historien i teksten er bare helt utrolig fin.

Daniel Kvammen – «23 desember»
Vi sjekka litt diverse norske, relativt nye julelåter og fant denne mørke perlen her fram igjen fra vår buddy Daniel.

Hilma Nikolaisen – «Merrily Merrily»
Apropos Emil Nikolaisen, nye norske julelåter og gode venner; Hilmas nyeste singel måtte være med på lista vår. Veldig, veldig fin låt! Fyller aller kriterier for en bra julelåt.

Dumdum Boys – «Stjernesludd»
«Stjernesludd» måtte også med. Vi pleier å covre denne hvert år på julekonsertene våre på Rockefeller, og da blir det god stemning. Det som er fint med «Stjernesludd» er at det er en julelåt, men at den ikke er så jævlig julete av seg likevel. Det kan være greit oppi alt det andre som spilles i denne høytiden.

No Doubt – «Oi To The World!»
Flott cover av legendene i The Vandals. Her er tittelsporet fra deres juleplate fra 1996. No Doubts versjon er litt mer folkelig enn originalen.

Ben Keith – «Christmas Time’s A-Comin'»
Innspill fra trommis Håvard Takle Ohr. Digg old time låt fra steelgitarlegenden Ben Keith, som har backa Neil Young og alle de store gutta i en mannsalder.

The Kinks – «Father Christmas»
Fet låt!

The Pogues feat. Kirsty MacColl – «Fairytale Of New York»
Denne følte vi at vi ikke kom unna. To av oss fikk gleden av å spille den i Domkirka med Onklp & De fjerne slektningene feat. Inger Lise Rypdal for et par år siden. Det var lættis!

Ramones – «Merry Christmas (I Don’t Wanna Fight Tonight)»
Classic punkrockjulelåt fra gudfedrene fra New York. God jul og hold freden i heimen!