Noen opplevelser er mer klype seg i armen-aktige enn andre. I går kveld inviterte min gamle kollega Eirik Mosveen, hans kone Ingvild Jensen og atter en eks-kollega, Marie Simonsen, til fest i den fantastiske hagen de deler på Kampen i Oslo. Dette skulle ikke være en hvilken som helst fest heller. Den britiske legenden Iain Matthews var invitert til å holde konsert, backet av det fabelaktige haldenbandet The Salmon Smokers. Matthews er ikke lenger et veldig kjent navn, men han har like fullt en seriøs CV og er i mine øyne en ekte levende legende – 72 år gammel og ser ut som han så vidt har passert 50.

Men for sånn cirka 50 år siden ble han kjent som en av de første sangerne i folkrockbandet Fairport Convention, før han startet bandprosjektet Matthews Southern Comfort som fikk en stor hit med Joni Mitchells «Woodstock» i 1970. Siden den gang har han gitt ut en rekke album, både under MSC-navnet, sitt eget navn Ian Matthews og senere Iain Matthews, samt med bandene Plainsong, Hamilton Pool, Hi-Fi og flere andre konstellasjoner.

En av de låtene jeg er aller mest glad i her i verden er hans nydelige «Ballad Of Gruene Hall» fra 1994-albumet The Dark Ride. Det er en fantastisk vakker countrylåt, en mørk kjærlighetssang om et tilfeldig og meningsløst mord som fant sted på dansegulvet på Gruene Hall, ifølge stedet selv «the oldest continually run dance hall in Texas» som har eksistert siden 1878. At Matthews spilte den i går er omtrent som å gi meg den fineste presangen som er mulig å oppdrive, og jeg måtte rett og slett ta opp denne delen av den nydelige, halvannen times lange opptredenen.

Klikk på lenken for å se Iain Matthews og The Salmon Smokers – Freddy Holm, Omar Østli, Finn Tore Tokle og Eivind Kløverud – fremføre den helt fortreffelige, superflotte «Ballad Of Gruene Hall» live i en hage på Kampen. Det er sterk kost!

For skams skyld har jeg også laget en spilleliste med et utvalg sentrale låter fra hele karrieren hans. Den skraper bare overflaten, men gir et brukbart tverrsnitt av hva han har holdt på med de siste 50 årene. Dessverre er ikke Hamilton Pool-albumet Return To Zero tilgjengelig i Spotify. Den inneholder minst to låter som hadde fortjent en plass her, så hvis noen som leser dette kan gjøre Iain oppmerksom på den blemmen det er at den mangler – og han i så fall kan gjøre noe med det – blir jeg glad.

Sjekk også: De 100 fineste positive kjærlighetssangene