Her sitter vi. Stadig strengere – og åpenbart nødvendige – smitteverntiltak gjør oss til en nasjon av hjemmesittere, i og for seg akkurat slik det også er fatt i veldig mange andre land for tiden. Covid-19 har lammet en hel verden, og mens forskere jobber på spreng for å utvikle effektive vaksiner mot viruset er det beste vi andre kan gjøre å sitte stille i båten og håpe forskerne lykkes før snarere enn senere.

Rekk opp en hånd alle som savner å reise!

Rekk opp en hånd alle som savner å gå på konsert!

Rekk opp en hånd alle som savner å gå på byen!

Det var en del, tror jeg. Tre av mange bransjer som sliter skikkelig nå er reiselivet, musikkbransjen og utelivet. På mange måter hører de også sammen. Regjeringens støtteordninger redder noen, men slett ikke alle, og gjør seg til dels merkelige utslag i forhold til alle dem som faller mellom stoler og ikke er kvalifisert for økonomisk hjelp. Dem er det mange av. I alle de tre bransjene har jeg mange venner og bekjente; journalister, fotografer, designere, musikere, låtskrivere, turoperatører, restaurantverter, bartendere, og så videre. Lista er lang over yrkesgrupper som er rammet av pandemiens konsekvenser.

Ingen av oss kan redde alle, og ofte har vi nok med å redde oss selv. Men likevel, i den grad det er mulig synes jeg vi bør reise. Om ikke lenger enn til Drammen, så er det bedre enn ingenting. I den grad det er mulig, gå på konsert. Sitt ned, bestill det du vil ha av drikke ved bordet, og vær glad for den opplevelsen du tross alt får. I den grad det er mulig, gå på bar eller restaurant, så får det heller bare være at du ikke slipper inn etter klokken 22 og må bruke munnbind når du reiser deg fra stolen din.

Men vi kan drømme. Himmel og hav, som vi kan. De siste ukene har jeg satt sammen en spilleliste der norske artister tar oss til nær og fjern, fra oslosanger signert folk som Finn Kalvik, Don Martin og Marion Ravn, til bergenshymner fra Knutsen og Ludvigsen til Lars Vaular. Du kan høre Stein Ove Bergs langtransportsjåfør kjøre fra Alta til Barcelona, fra Ålesund til Amsterdam, og Myra reise verden rundt i «Hola». Lars Beckstrøm tar oss med på en besynderlig tur til Istanbul i deLillos’ «Salih og Rose», Thomas Dybdahl forteller New York City at verdensbyen en dag vil danse for ham, The Loch Ness Mouse drømmer om blomstrende kirsebærtrær i Japan, og Odd Børretzen og Lars Martin Myhre gir oss minner fra en piknik i Saint-Pierre-Toirac og en begravelse i København.

Noen sanger er vonde, som Trygve Skaugs vakre «Sola over Moria» og Highasakites «Chernobyl». Ingen av dem inspirerer vel akkurat til å reise, men slik er også verden; den rommer flyktningkriser og atomulykker. Noen sanger er veldig stedbundne, små snapshots fra låtskriverne, som for eksempel Lumbagos «Berit har fått leggene barbert» der Morten Jørgensen tar oss med til en tidlig morgen i Oslo nord, og Ine Hoems «Vi trenger ikke hage vi», som er heimstaddiktning fra urbane Grünerløkka. Her handler det altså om å sette størst mulig pris på å være der du er, en egenskap som kommer godt med i dette grimme år 2020.

Her finner du artister som tar oss Norge rundt, blant dem Atle Hansen (som også slenger innom Samarkand for godt monn), Kari Bremnes, Thomas & Tvilerne, Alf Prøysen, Tre Små Kinesere, Jan Eggum, Kråkesølv og Sindre Tysdal, andre igjen tar oss til Sverige – Henning Kvitnes, Matias Hilmar Iversen og Erlend Ropstad, for eksempel. Trond Granlund og Jahn Teigen synger om det syndige liv i Soho og Reeperbahn, Lynni Treekrem vil færa til Mexico, Banana Airlines er mer klar for en tur til Zanzibar, og Bendik Hofseth setter seg på nattoget ut i verden. Hellbillies er på sin side tilfreds med ei krasafaren steinbu, mens Ida Jenshus og Lucky Lips lovpriser det å ha et hjem å vende tilbake til. Endelig sier Lillebjørn Nilsen god natt til sitt – og mitt – kjære Oslo.

Men aller først er det Kaja Gunnufsen som får reiselysten i gang med «Syden». La oss drømme om bedre tider!

Sjekk også: Antirasistisk spilleliste