Skulle ikke tro folk hadde tid til annet enn å lage musikk, si! Og sånn er det kanskje til en viss grad også. Covid-19 har i økende grad isolert oss med alt det medfører, og blant annet er det å lage musikk. Hjemmestudioer er bare 2020, og artister, musikere og produsenter sender lydfiler til hverandre over nettet og lager masse bra musikk.

Oktober er tilbakelagt, og antall utgivelser av en viss interesse har vært helt enormt. Jeg tror neppe jeg har hatt mer enn 300 sanger på min faste månedsliste før, men nå er vi der. Ikke alt skyldes koronaen – langt ifra – men en god del låter på lista kan helt klart tilskrives den spesielle situasjonen vi befinner oss i. Kombiner gjerne Covid-19 med det amerikanske valget på tirsdag, og du har ytterligere motivasjon bak noe av denne musikken, som for eksempel Rosanne Cash og ektemannen John Leventhals kruttsterke «Crawl Into The Promised Land», Farees og Calexicos «Y’all Don’t Know What’s Going On» og Kjartan Kristiansen og Jonas Fjelds nye prosjekt Redd Jasper med sangen «The President’s Speech».

Men først og fremst er her masse ny musikk spilt inn av artister på et sted i karrieren som for mange av dem er skjørt og sårbart med tanke på at de ikke kan spille konserter for spesielt mange mennesker, og derfor har mistet sine vesentligste inntjeningsmuligheter. Det kan være kroken på døra for mang en strålende musikkarriere når billettinntektene forsvinner over natta som de har gjort. Vi skal være takknemlige for den musikken vi får, og i den grad det er mulig må vi støtte artistene så godt vi kan, gjennom å kjøpe platene deres og gå på de få konsertene deres når vi har muligheten. Jeg bare nevner det før vi går til månedens skryteliste.

Med mer enn 300 låter sier det seg selv at jeg ikke synes alt er like fantastisk, men jeg synes alt på denne lista på et eller annet nivå er interessant. Jeg har åpenbart ikke fått hørt like grundig på alt her, men blant de artistene med ny musikk jeg har bitt meg spesielt merke i, er disse:

Sweetheart og Malin Pettersen som har gitt ut de to albumene jeg har hørt mest på siste måned, Bruce Springsteen som virkelig er i form på sin nye Letter To You, Sineád O’Connor som har gjort en av årets desidert sterkeste prestasjoner med sin versjon av Mahalia Jackson-klassikeren «Trouble Of The World», Kurt Vile med sin John Prine-EP og særlig versjonen av «Speed Of The Sound Of Loneliness», Tennessee Jet og Sierra Ferrell (to nye countryartister jeg har bitt meg merke i), legenden Haakon Ellingsen som er tilbake på engelsk med den fantastiske poplåta «Sorry», Die With Your Boots On Records’ nysigning Embla & The Karidotters med den flotte «Burn The City Down», og Ane Brun med det suverene albumet After The Great Storm (det kommer en ny plate allerede om fire uker som er omtrent like bra).

Videre vil jeg nevne ny musikk fra So Are We, Mighty Magnolias, Thomas & Tvilerne, Hege Brynildsen, Henning Kvitnes, Darling West, Eric Palmqwist, Drive-By Truckers, Eric Church, Saweetie med Jhené Aiko, Erik Lukashaugen, Universet, Frode Johansen, Jørund Vålandsmyr & Menigheten, Geir Zahl, Norsk Råkk, Silvana Imam, Nick Cave & The Bad Seeds, Crowded House, Elvis Costello, Sondre Lerche, Ariana Grande, Cham Léon, Ezzari, Narum, Kristian Torgalsen, Mandolin Orange, Hellbillies, Kenneth Norum, Astrid S, Roger Græsberg & Foreningen, Restore To Past, Trygve Skaug, Stevie Wonder, Ingrid Lovise, Marianne Engebretsen, Vebjørn Bråthen, Aaron Lee Tasjan, Gorillaz, Ultraflex, Daniel Hop, brenn, Adam Douglas og Osa, og det er selvsagt en haug andre flotte artister her.

God fornøyelse!

Sjekk også: Den beste nye musikken fra september