Da Dante Alighieri skrev Den guddommelige komedie visste han ingenting om at en nordirsk sanger og låtskriver som skulle fødes nesten 650 år etter hans død, ville ta verkets engelske tittel – The Divine Comedy – til et slags bandnavn eller pseudonym og lage vidunderlig teatralsk kammerpop. Det er nettopp dette navnet Neil Hannon valgte å bruke da han skulle utgi sin første plate Fanfare For The Comic Muse i 1990, en plate han senere har valgt å distansere seg fra da den er helt annerledes i uttrykk enn det som skulle følge. Den er da også helt utilgjengelig.

The Divine Comedy var kanskje en gang i tiden et band, men er i realiteten et pseudonym for Neil Hannon som benytter seg av de musikerne han trenger for å fremføre de helt fantastiske sangene sine. Med stor glød og iver snekrer han sammen melodiøse små mesterverk som trekker veksler på gammel britisk vaudevilletradisjon, 60-tallspopmusikk og klassisk musikk. Han står i betydelig gjeld til både Gilbert og Sullivan, The Walker Brothers, Jacques Brel og Michael Nyman, for å ha nevnt noen sentrale navn.

Se også: Alle de beste sangene til Teenage Fanclub

Her er storslått orkestrering og svulstige arrangementer regelen snarere enn unntaket, og en teatralsk tilnærming til låtskrivingen er det som gjelder. Musikken er preget av pomp og prakt, og tekstene kan trygt sies å være uvanlige i populærmusikalsk sammenheng. Den første singlen fra det nye albumet Foreverland handler eksempelvis om Katarina den Store, og Hannon synger gjerne om Steve McQueen, Oscar Wilde og romhunden Laika i en og samme sang. Sangtitler som «The Pop Singer’s Fear Of The Pollen Count», «Bernice Bobs Her Hair» og «The Lost Art Of Conversation» er vel også hva man kan kalle «uvanlige».

Torsdag spiller The Divine Comedy på Cosmopolite i Oslo. Det er en konsert jeg er ekte lei meg for at jeg ikke får sett, men siden jeg befinner meg i Arendal den kvelden blir det vel krevende å få til. Dessverre. Det jeg imidlertid kan gjøre er å spille favorittlåtene mine med The Divine Comedy så høyt som bare det og gaule frydefullt med. Jeg har samlet 32 av dem i denne spillelisten, og kjenner du ikke Hannons musikk fra før skal du vite at her har du mye glede foran deg. God fornøyelse!