Er det galt av meg å helle malurt i begeret til alle som markerer Valentinedagen? Det er bare det at det er skrevet så mange fine triste sanger om brutt kjærlighet, hjerte-smerte, heartbreak, kall det hva du vil, at jeg synes det blir en god balanse i regnskapet ved å trekke frem klassikere av typen «Please, Please, Please, Let Me Get What I Want», «Tears On My Pillow» og «I Will Always Love You». Kontrasten til hjerteformet konfekt, rosa champagne og røde roser er da også høyst reell for svært mange, så jeg synes ikke akkurat det er irrelevant på en dag som denne å la Tom Waits, Bee Gees eller Adele sunge om brukne hjerter.

Vi starter mollstemt og instrumentalt med Dexter Gordons «I Guess I’ll Hang My Tears Out To Dry» før Tom Waits får synge sin «Blue Valentines» fra 1978:

«I didn’t think you’d ever find me here
To send me blue valentines
Like half-forgotten dreams
Like a pebble in my shoe
As I walk these streets
And the ghost of your memory»

Det er intenst trist og bare toppen av isfjellet. Willie Nelson, George Michael, Led Zeppelin, Etta James, Hank Williams, AC/DC og mange flere får komme til orde før dagen er omme.

Sjekk også: All den feteste musikken fra 1987

Nå er det ikke direkte mangel på lykkelige kjærlighetssanger heller, om du skulle ha bruk for det, og da kan jeg blant annet foreslå Bruce Springsteens «Valentine’s Day», The Four Tops’ «I Can’t Help Myself» og Van Morrisons «Moondance». Selv sparer jeg dem til en annen dag og fordyper meg heller i tristessen på denne 14. februar. Ikke at det er noen annen grunn til det enn at dette er 100 veldig fine sanger altså. Happy, eventuelt «Happy», Valentine!