Teenage Fanclub har gjestet Norge en drøss med ganger, senest i 2012, men jeg har bare sett dem én gang, på Kalvøyafestivalen i 1992. Det er 25 år siden, det! Jeg gleder meg derfor enormt til å se det skotske powerpoporkesteret opptre på Rockefeller i Oslo nå på mandag. Spør meg ikke hvorfor jeg har unngått dem så mange ganger siden, men det skal sies at Kalvøya-konserten ikke var spesielt bra, så det kan ha noe med det å gjøre. Sløvhet er en annen (og sikkert bedre) teori.

Med sin tiende langspiller i bagasjen, herlige Here som kom i fjor høst, og en setlist som gir et godt tverrsnitt av deres lange og melodiske karriere, bør konserten på mandag bli veldig bra. Jeg har i sakens anledning satt sammen en aldri så liten (kremt… laaang) spilleliste med kremen av popperler fra bandets utrolige katalog. Under arbeidet med å sette sammen listen slo det meg egentlig at Teenage Fanclub, representert ved tre forskjellige – og like gode – låtskrivere, kanskje er enda bedre enn jeg helt har innsett. Norman Blake, Raymond McGinley og Gerard Love er intet mindre enn popgenier, alle tre.

Sjekk også: 100 fete coverlåter

Derfor er da også denne spillelisten på hele 60 sanger. Jeg har tatt med noen få låter fra guttas sideprosjekter Jonni, The New Mendicants, Snowgoose og Lightships, samt noen rariteter og samarbeidsprosjekter som muligens har mest arkeologisk interesse, men som bidrar til å vise det fulle bildet av hva Teenage Fanclub er gode for. Og det er ikke småtterier. For skams skyld føler jeg også for å nevne at grunnen til at de to albumene Grand Prix (1995) og Songs From Northern Britain (1997) kan synes å være overrepresentert er at jeg strengt tatt kunne hatt dem med i sin helhet, så gode er de. To av 90-tallets klart sterkeste popplater.

Også bergenserne er så heldige å få besøk av Teenage Fanclub denne gangen. Der spiller de på USF Verftet på søndag, Rockefeller i Oslo på mandag altså. Vi gleder oss!