Hva er egentlig taffelmusikk? De fleste opplever det nok som et negativt begrep, som en marginalt mer spiselig slektning av den utskjelte heismusikken, men taffelmusikk har faktisk et opphav som setter den i et musikkhistorisk bedre lys. Begrepet tafelmusik oppsto midt på 1500-tallet og beskrev musikk som ble fremført på fester og banketter. Blant den opprinnelige taffelmusikkens mest kjente komponister finner vi Johann Scheinn og Michael Praetorius, og Bachs Brandenburger-konserter faller også inn under begrepet.

Jeg har laget en spilleliste med taffelmusikk, med adskillig bredere nedslagsfelt. Tanken har vært å holde musikken på et nivå som behager og aldri provoserer, musikkstykker og sanger som lar seg spille i et normalt middagsselskap. Jeg har valgt å blande Scheinn og Bach med Sinatra og Simone, slengt på noen Beatles-låter her, litt Gilbert O’Sullivan der. Du vil finne Jim Croce, Chris Isaak, Norah Jones og Sam Cooke, og en del cheesy easy listening fra for eksempel Klaus Wunderlich og Henry Jerome.

Og ikke nok med det. I et anfall av simultanblogging har Helle også laget sine egne taffelsticks, uendelige mye bedre enn de du får som snacks på pose i butikken, men ordentlige potetsticks som er nydelig tilbehør til mang en middag. Oppskriften finner du her.