Mandariner har knapt vært å se her til lands etter at den ble borte fra norske butikker en gang på 90-tallet. Likevel insisterer tusenvis av nordmenn på å kalle klementinen ved feil navn, nemlig mandarin.

Mandarin og klementin er to forskjellige frukter, og mandarinen er rett og slett originalen. Klementinen er en krysning utført av den franske munken Père Clément som av uklare årsaker syntes det var noe i veien med skaperverket. Den åpenbart kun måtelig fromme ordensbroren hadde sitt virke i Algerie, og i perioden 1890-1902 fikk han det for seg at han skulle krysse den velsmakende mandarinen med en annen sitrusfrukt, pomerans. Ifølge Wikipedia beskrev han krysningen først i 1902.

Den utseendemessige forskjellen på mandarin og klementin er ikke stor, men stor nok. Mandarinen er den lyse frukten til venstre. Foto: Helle Øder Valebrokk
Den utseendemessige forskjellen på mandarin og klementin er ikke stor, men stor nok. Mandarinen er den lyse frukten til venstre. Foto: Helle Øder Valebrokk

I romjulen var Helle og jeg på en kulinarisk rundreise i Nord-Italia som blant annet førte oss til Mercato delle Erbe i Bologna. På dette og flere andre markeder vi var innom så vi frukt- og grønnsaksselgerne tilbød kundene både mandariner – og klementiner. På tide å rydde opp i begrepsforvirringen en gang for alle, tenkte vi, kjøpte et par stykker av hver frukt, og prøvesmakte. Hvordan det artet seg kan du se her:

Helle var, som hun uttrykte det, «litt trigger happy» og stanset opptaket akkurat før konklusjonen, men som du sannsynligvis forstår om du nå så den lille videosnutten er mandarinen den soleklare vinneren av de to fruktene. Den er uendelig mye søtere og mer smaksrik, så da får det heller være at den inneholder i overkant mange stener.

Det er mulig Père Clément hadde menneskehetens komfort i tankene da han krysset de to fruktene og fant opp klementinen, men jeg mistenker ham for å ha vært vel så opptatt av sitt eget ettermæle. Spør du meg er Vårherres fiks ferdige resultat det perfekte, stener eller ei. Smaken trumfer nemlig noen forstyrrende stener hvilken dag som helst, så oppfordringen til norske fruktimportører er krystallklar herfra: Få tilbake mandarinen med en eneste gang!

Les også: Play it Massimo – et intervju med verdens mest musikalske kjøkkensjef