I forrige uke døde Dr. John, den siste i rekken av store kunstnere i musikkens tjeneste som har møtt sin skaper og ikke lenger er blant oss. De siste årene har det vært et seriøst frafall av store navn, der vi har mistet foregangsfigurer som David Bowie, Prince, Merle Haggard, Tom Petty og Leonard Cohen. Disse er blant populærmusikkens største navn gjennom alle tider, og det er nok av andre storheter som begynner å dra alvorlig på årene. Jeg bare nevner at Bob Dylan nylig fylte 78, Paul McCartney og Brian Wilson fyller begge 77 om kort tid, Mick Jagger er halvannen måned unna å bli 76 og er nylig hjerteoperert, Keith Richards er 75, Joni Mitchell er 75, mens Elton John er en ungfole på 72, og… ja, du skjønner. Tiden jobber imot heltene våre.

I forbindelse med Dr. Johns dødsfall slo det meg at jeg like gjerne kunne starte en spilleliste for døde helter først som sist. Jeg har valgt å stoppe på 250 navn i denne omgang, med en sang per artist, men det ligger i kortene at denne listen kommer til å bli lenger. Det er selvsagt en haug med artister jeg har utelatt eller glemt og som fortjener en plass, og det vil bli mange flere som kan legges til de neste årene.

Foto: Erik Valebrokk
Malcolm McLaren døde i 2010, 64 år gammel, og er stedt til hvile på Highgate Cemetery i London. Han er representert på denne listen med «Buffalo Gals». Foto: Erik Valebrokk

Ikke tro at jeg ikke synes det er lurt å se fremover, mot alle de flotte artistene som ennå er unge og til morgendagens artister, men rocken er nå blitt så gammel at den har havnet på museum, og derfor er det greit at vi andre kan hedre alle dem som har gått opp løypa og skapt så mye stor kunst. Noen av navnene på denne listen – for eksempel Queen, The Who og Madrugada – er band som stadig holder det gående, men uten sentrale medlemmer. De gjenlevende får ha meg unnskyldt at jeg trekker dem inn i en dødsliste som denne. Andre igjen er ikke en gang poeter i ordets bokstavelige betydning, men store instrumentalister som jeg synes fortjener sin plass på denne spillelisten. Du kan ikke argumentere mot Miles Davis eller John Coltrane.

250 sanger altså i en slags de dødes spilleliste som varer i 16 timer, puslete i forhold til evigheten, men lenge nok til at det skal være mulig å sende en takk til alle dem som har skrevet og spilt inn så mye stor musikk. God fornøyelse!

Sjekk også: 15 fantastiske Dr. John-låter