The National
«The System Only Dreams In Total Darkness»
(4AD, single)
[usr 6 text=»false»]

I dag er det offentliggjort at Cincinatti, Ohios store sønner i The National slipper sitt syvende album i september med tittelen Sleep Well Beast, samtidig som singlen med den Philip K. Dick-aktige tittelen «The System Only Dreams In Total Darkness» slippes med tilhørende artsy – og veldig lekker -musikkvideo.

Dette er popmusikk av en type som The National ikke har vært i nærheten av tidligere, en umiddelbart superfengende låt som griper tak i deg og fører deg ut på en musikalsk drømmereise, anført av et gjentagende gitarriff som sitter midt i planeten, og en helt latterlig forførende og deilig melankolsk melodi. Stemmen til Matt Berninger ligger i et dypt, nesten Morten Harket-aktig leie, mens den smakfulle produksjonen gir rom for et vell av detaljer. Jo flere ganger du hører sangen, jo mer snadder og spennende detaljer dukker opp i lydbildet, og for mitt vedkommende tok det ikke mange sekundene før jeg var fullstendig solgt. Nå har jeg hørt sangen noe sånt som ti ganger på repeat og kunne ikke vært mer euforisk.

«The system only dreams in total darkness, why are you hiding from me?/We’re in a different kind of thing now, all night you’re talking to God», synger Matt Berninger til en kvinne hvis kjærlighet til ham smuldrer foran øynene hans og han står hjelpeløst vitne. Bandet bak ham banker i vei med en melodi- og detaljsans som er mildt sagt treffsikker. Den allerede nevnte produksjonen er gjort av bandet selv, anført av gitarist og keyboardist Aaron Dessner i hans studio i New York, og selv om dette virkelig er utsøkt studiofikling har sangen en tydelig bandfølelse.

The National spiller to konserter på Sentrum Scene i Oslo i høst, 6. og 7. november, og de som forhåndsbestiller albumet Sleep Well Beast nå, får adgang til en såkalt early access-kode som gjør dem i stand til å kjøpe billetter før alle andre. Ingen big deal, tror jeg, da to ganger Sentrum Scene neppe blir utsolgt på rappen, men er du først blodfan, så er det kanskje lurt? Lenken finner du her.

Se også: Twintoulouse og deres nydelige sang «Indian»

«The System Only Dreams In Total Darkness» er utvilsomt den beste forsmaken på The Nationals nye album som jeg kunne drømt om, et uforfalsket mesterverk av en låt. Jeg er – om ikke jeg skulle ha uttrykt meg tydelig nok – fullstendig bergtatt!

Her er videoen: