Kåre Indrehus
«Vise til far»
(Taktløs Musikk)
[usr 5 text=»false»]

Det er liksom bare én Kåre Indrehus. Jeg har ved flere tidligere anledninger skrevet om sunnmøringen bak sanger som «Trygdeblues», «Vegansk vise» og «Hund som hobby», og når han nå slipper videoen til den ferske «Vise til far» syntes jeg det var på tide å minne lesere av denne bloggen om hans eksistens.

Sangen er med på Kåres fjerde album med den fabelaktige tittelen Kloke ord for døve ører som ble sluppet i januar, kun digitalt dessverre, da det er såpass store utgifter forbundet med fysiske plateutgivelser at han måtte stå over vinyl denne gang. Platesalg er ofte helt passe, og produksjonen i mange tilfeller rene tapsprosjekt, så det er lett å forstå. Det er alltids greit å ha noen penger til overs til mat og husly også, noe da også «Vise til far» berører. Den går rett inn til kjernen av tilværelsen som småbarnsfar:

Det stilles krav til en kar som skal bli far
Det stilles krav til en gut som skal bli kar
Han må tjene godt og jobbe hardt og gå på kurs i heimkunnskap
Det stilles krav til en kar som skal bli far

Det er heller ikke bare økonomiske og huslige krav som stilles. Vår mann småbarnsfaren skal måke sne og klippe plen også, «slik at alle rundt skulle kunne se, at du var flink, at du var god».

Kåre fortsetter altså å skrive sine fascinerende små hverdagsepistler og funderinger i sangs form, og det skal være sagt; INGEN andre skriver tekster som denne. Rent bortsett fra det åpenbare og ovenfor nevnte faktum at det bare finnes ett eksemplar av Kåre Indrehus og at det derfor hadde vært underlig om noen andre skulle skrive tilsvarende, skal det altså forstås dithen at sanger som «Vise til far» er av det høyst originale slaget. Jeg har tidligere nevnt Kåres slektskap til artister av typen Stein Torleif Bjella, Hasse Farmen, Tønes og Egil Olsen (sistnevnte er gjest på det nye albumet), og at han minner om alle og ingen av dem. Samtlige av disse er artister med personlige og egenartede tekstunivers, og kan neppe beskyldes for først og fremst å fri til massene med sin musikk. Det gjør ikke Kåre heller.

«Vise til far» er en melankolsk og mollstemt, sparsomt instrumentert pianoballade som nå har fått et videoakkompagnement i svart-hvitt. Her ser vi tre herrer – Kåre blant dem – spasere med hver sin barnevogn, «fornuftig» kledd, på en skogssti gjennom et goldt og snefritt vinterlandskap, ispedd noen mer eller mindre subtilt plasserte bilder av raketter og blomster og bier. Kåre har laget videoen sammen med sin kone Maria Ingrid Vosgraff Moro som ved flere anledninger også synger på låtene hans.

Det hele er effektivt kommunisert, samtidig som videoen ikke påkaller stor oppmerksomhet eller snakker i sjablonger. Slik sangene hans tilsynelatende også gjør, glir videoen stille forbi, men stopp opp og se – eller hør – og du vil finne dybder å utforske langt bortenfor det du først registrerer. Kåre Indrehus er en artist som kan synes anonym, men som man raskt oppdager er alt annet. Han er en mann som skriver sanger med innhold, og «Vise til far» er intet unntak.

Sjekk også: Den nye videoen til Lars Martin Myhre