«God morgen». Der har du en frase. Selv om det kan være tungt å stå opp noen ganger elsker jeg å møte en ny dag. Jeg er slik innrettet at jeg tenker at alle dager har noe spennende å by på, uansett om formen måtte være så som så eller om verden i utgangspunktet ikke ser særlig lys ut. Slik er det jo nå, mener jeg, men heldigvis finner jeg ting å glede meg over også.

«Wake up, it’s a beautiful morning», synger Martin Carr i det britiske bandet The Boo Radleys i deres mest kjente låt, «Wake Up Boo!» fra 1995. Riktignok er jeg-personen i sangen fattige 25 år gammel og har langt mer liv foran seg enn for eksempel hva jeg har, men poenget er at dagen ligger der med nærmest ufattelige ubrukte muligheter, uavhengig av om solen skinner eller ei.

Nå er det på tide med den ultimate morgensangspillelisten. Det finnes uendelig mange gode sanger som på forskjellige vis nevner eller handler om morgenkvisten, mange av dem positive som «Wake Up Boo!», men slett ikke alle. Når Kris Kristofferson synger «Well I woke up Sunday morning with no way to hold my head that didn’t hurt» er ikke det et uttrykk for at fortelleren har det spesielt bra, ei heller at det ligger an til å bli en kjempefin dag. Men opp må man, alternativet er verre.

De 100 sangene har selvfølgelig en del forskjellige innfallsvinkler til dette med morgen. Noen er jublende glade som «God morgen, Norge» (Knutsen & Ludvigsen), «Three Little Birds» (Bob Marley & The Wailers), «Ut å vekke sola» (Henning Kvitnes med venner) og «A Beautiful Morning» (The Rascals), mens andre igjen er alvorstunge som «Factory» (Bruce Springsteen), «Manda morra blues» (Stein Ove Berg), «I Washed My Face In The Morning Dew» (Tom T. Hall) og «The Day Before You Came» (ABBA). Atter andre igjen kan for eksempel være et oppvåkningskall av typen «Good Morning Britain» (Aztec Camera med Mick Jones), dagen derpå-stemning som i «Record Player Still On» (The Northern Belle) eller et nådeløst samlivsbrudd som i «By The Time I Get To Phoenix» (Glen Campbell).

At jeg åpner listen med Edvard Griegs «Morgenstemning» er vel heller ikke så rart, og hvordan skal jeg kunne beskrive Fred Åkerströms intenst vakre «Jag ger dig min morgon» med ord? Den må høres for å tros.

Om dette virkelig er de 100 aller beste morgensangene er selvsagt gjenstand for diskusjon, også her i Mitt liv som Erik-redaksjonen som teller én person, meg. Men akkurat her og nå føles dette som de 100 store. I morgen kan det være litt annerledes.

Samtidig…

Monika Nordli har akkurat sluppet sin første single på seks år, nydelige «New Morning Sun». Foto: Steinar Albrigtsen

Mens jeg sitter og skriver disse linjene tikker det inn en melding fra singer/songwriteren Monika Nordli som ikke har gitt ut plate på seks år og ydmykt vil opplyse meg om at hun har gitt ut en ny single. Tittel? «New Morning Sun»! Dette er første forsøk på det hun beskriver som å revitalisere karrieren, og jeg skal hilse å si det kommer til å gå bra om hun holder dette nivået. «New Morning Sun» er en aldeles fortryllende og vakker akustisk country/folk-låt av det ellevilt melodiøse og iørefallende slaget. Det er riktignok litt tidlig å si om den tilhører mine 100 favorittmorgensanger, men jeg tar med «New Morning Sun» som et «bonusspor» på spillelisten. Så er jeg på den sikre siden, liksom.

Da gjenstår bare å ønske god fornøyelse – og selvsagt en god dag!

Sjekk også: Slik lager du en perfekt Aperol Spritz