Jorden rundt på 80 sanger – til Johannesburg og bortafor

Foto: Erik Valebrokk
Da jeg var i Johannesburg for et par uker siden og disse smørblide menneskene fikk øye på kameraet mitt, reiste de seg umiddelbart og danset og vinket. «Gimme Hope Jo'anna», sang Eddy Grant, en av 80 artister som tar deg jorden rundt i denne spillelisten. Foto: Erik Valebrokk

Hvor fremsynt og moderne den franske forfatteren Jules Verne en gang var, kunne han neppe helt se for seg hvor fort mennesket med teknologiens hjelp ville være i stand til å bevege seg i 2019, 146 år etter at han publiserte romanen Jorden rundt på 80 dager. Om ikke med lynets hastighet går det iallfall adskillig raskere å bevege seg jorden rundt enn det hans protagonist Phileas Fogg i den fornemme londonklubben The Reform Club veddet halve sin formue på at han skulle klare; å tilbakelegge hele rundreisen på 80 dager med hjelp av tog og dampskip, med litt ekstra hjelp fra varmluftballong.

Selv har jeg reist jorden rundt på en måned, med god tid på hvert av stedene jeg valgte å stoppe, og som reisejournalist har jeg besøkt en god del av verdens spennende kriker og kroker. Heldigvis har jeg mange steder igjen å besøke, og jeg setter alltid pris på å se nye steder. Det er interessant på den eller den andre måten hver eneste gang, så her er det bare å stå på.

Det lar seg heldigvis også gjøre å «reise» også i ånden, eller ved hjelp av for eksempel film eller litteratur. Eller musikk. Her har jeg laget en spilleliste med totalt 80 destinasjoner fra forskjellige steder på kloden, fra OMDs lille instrumentallåt om Praha til Philip Glass (også instrumentale) drøm om Fiji. De 78 låtene som er klemt mellom tar oss fra Johannesburg til Kairo, fra Mjøsa til Tistaelva, fra Kashmir til Bangkok, fra Texas til California, fra Soho til Tokyo, fra Topanga Canyon til Brixton, fra Oslo til Istanbul, og til veldig mange flere spennende steder. Håper det vekker reiselysten!

Sjekk også: Spilleliste til å bli sulten og tørst av

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.