På søndag dukker det opp noe helt spesielt her på bloggen. «Sanger fra kjøkkenbordet» er en idé jeg og min gode venn Vidar Kvalshaug klekket ut da vi var på konsert med Dave Alvin og Jimmie Dale Gilmore på Vulkan Arena sist oktober. Den har kvernet og gått i bevisstheten siden den gang, og nå er det blitt en realitet.

Da trioen Sweetheart tok kontakt med meg for en tid tilbake lurte de på om vi kunne gjøre noe annerledes sammen i forbindelse med lanseringen av deres nye single «The Pines By The River». Den skal ut neste fredag som siste smakebit fra deres kommende debutalbum, og kunne vi gjøre noe «utenfor boksen»? Kunne ting klaffet bedre? spurte så jeg. Sweethearts intenst vakre, nedstrippede americana passer slik jeg ser det perfekt inn i «Sanger fra kjøkkenbordet»-konseptet, som om de var skapt for hverandre. Fordi:

Min soleklare favoritt-Alvin-låt er «From A Kitchen Table» som han skrev til 1998-albumet Blackjack David. Sangen handler om en mann ingen trenger, slik Frode Grytten ville formulert det. Han sitter ved kjøkkenbordet og skriver brev til en ungdomsflamme som for lengst har flyttet fra småbyen der han selv er stuck. Om de noensinne var kjærester er uklart, men i voksen alder bor han fremdeles hjemme hos moren, ensom og stakkarslig. Jeg har tidligere skrevet om teksten i dette innlegget, hvis du er interessert i å vite mer om sangen. Let den iallfall opp på Spotify eller hvor du nå strømmer musikk, og hør den hvis du ikke kjenner den fra før.

Alvin fremførte dessverre ikke «From A Kitchen Table» på Vulkan, men den er altså en stillfaren og intenst fin ballade, litt sånn som alle sangene til Sweetheart. Konserten sammenfalt med at vi nettopp hadde fått nytt kjøkkenbord i huset, et vakkert gammelt trebord fra en låve i Østfold, noe Vidar hadde notert seg. Slik ble ideen til «Sanger fra kjøkkenbordet» født, som et norsk motsvar til amerikanske NPRs «Tiny Desk Concerts».

Det gjenstår å se hvor mange slike minikonserter vi får produsert, men på søndag går startskuddet. Jeg kan garantere ren gåsehud når Sweetheart spiller den nye singlen sin og to andre vakre låter fra debutplaten. Bandet er representert ved to av tre medlemmer, låtskriver og vokalist John-Arne Ø. Gundersen, og Anne Mette Hårdnes som for anledningen kun korer. Tredjemann, Frode Bjørnstad, lot steelgitaren bli hjemme og sto i stedet for bilde og lyd. Det skal han fortsette å gjøre som del av «Sanger fra kjøkkenbordet».

Foreløpig har Frode og jeg avtale med én artist, en svært profilert og dyktig sådan, som skal sitte ved kjøkkenbordet mitt i begynnelsen av september for å spille noen veldig fine sanger. Forhåpentligvis blir det også flere av disse minikonsertene. Det er imidlertid slik at vi må ha dekket inn de små utgiftene som er i forbindelse med innspillingen (primært lyd og bilde), og det er mange slunkne bandkasser om dagen. Selv om band og artister blir sittende med fine opptak som de kan bruke i forskjellige promotionsammenhenger er alle utgifter og investeringer ekstra krevende i koronaens tid. Om jeg derfor kan komme med en anmodning til alle ikke-musikere som leser dette blir det denne: Støtt opp der du kan. Gå på konsert når du har anledning, og kjøp gjerne en plate med en artist du liker i ny og ne. Alt hjelper.

Men søndag morgen eller formiddag får du altså et nydelig opptak med Sweetheart her på bloggen. Det er bare å glede seg til de fine sangene. Her er en teaser for å gi en liten pekepinn om hvordan det blir. Snakkes!