For en måneds tid siden presenterte jeg en spilleliste med utsøkt coole artister. Ikke nødvendigvis kule, men coole. Bryan Ferry, Jimi Hendrix, Patti Smith, Stevie Nicks og så videre – coolnessen er udiskutabel. Spillelisten fikk navnet Coole låter med coole artister, som i og for seg er dekkende, men for å være helt ærlig er det en liste med en liten svakhet. At artistene bak er coole, betyr ikke nødvendigvis at også låtene er det. Kule kanskje, men ikke alltid coole.

Da jeg for noen dager siden hørte Dr. Lonnie Smiths blodferske versjon av Timmy Thomas’ eviggrønne «Why Can’t We Live Together» med Iggy Pop på vokal (de gjør også en versjon av Donovan-klassikeren «Sunshine Superman» på det nye Smith-albumet Breathe), slo det meg at jeg måtte lage en ny liste, en liste der låtene i seg selv strutter av attitude og coolness. Smiths sløye orgel og Iggys søvnige avlevering er selve definisjonen på en låt som spankulerer selvsikkert nedover gata med rak rygg, samtidig som den er slepen, laidback og nesten søvnig i sitt vesen, sjarmerer alle på sin vei og bestiller en Sazerac fra nærmeste bartender. Den tar seg også god tid med sine nesten åtte minutter, og er rett og slett noe av det feteste jeg har hørt på lenge.

Hvor går man derfra for å holde på coolnessfølelsen? Jeg kom straks i hu etiopiske Mulatu Astatkes ferske «Kulun Mankwaleshi» som var del av et samarbeidsprosjekt med australske Black Jesus Experience i fjor, og fant det helt naturlig å følge opp den igjen med Ramsey Lewis Trio’s ellevilt coole instrumentalversjon av «Wade In The Water» fra 1966. For å slå en liten musikalsk kolbøtte først som sist, kliner jeg så til med Sir Douglas Quintets 1965-hit «She’s About A Mover», så kom ikke her! Da var jeg liksom i gang.

Den store musikalske spennvidden fortsetter selvsagt videre utover på den 100 låter lange spillelisten. Her er Frank Zappa og Marvin Gaye back to back, det samme er både Serge Gainsbourg og Jim Morrison, og Nick Cave og Lana Del Rey, mens vi ellers kan gledes over alt fra Peggy Lee til James McMurtry, Bill Withers til Primal Scream. Jeg byr også på en dæsj av både James Taylor og James Brown, Art Pepper og Art Blakey og veldig mye annet som låter DØNN coolt.

Da er det vel ikke så mye å lure på? Spill høyt!

Les også: Minneord til Larry McMurtry