Statistikk fra norske krisesentre er nedslående lesestoff. Hvert år får krisesentre landet rundt noe sånt som 20 000 henvendelser fra (primært) kvinner som lever i voldelige forhold. Psykisk og fysisk vold og drapstrusler er for et overveldende flertall av disse del av hverdagen, og man vet at mørketallene er store.

Den norske countryartisten Benedicte Brænden har laget en ny musikkvideo til sangen «Blood On Your Hands», tittelkuttet fra hennes andre album som kom i fjor. (Les for øvrig anmeldelsen av den flotte platen her. ) Sangen og videoen går rett inn til kjernen av denne problematikken, og handler om en kvinne som lever i et voldelig forhold:

You can’t hide crazy with blood on your hands
Years may have passed but you’ve never changed
But you can’t hide crazy with blood on your hands

Problemet for svært mange av kvinnene som lever på denne måten er at de av forskjellige årsaker velger å bli i forholdet. Det kan skyldes frykten for at drapstrusler mot dem og andre familiemedlemmer – inkludert barna – vil gjennomføres er for sterk, eller at de tror på mannens gjentatte løfter om at det aldri skal skje igjen, at han skal ta seg sammen. Det kan skyldes manglende selvbilde, skyld- og skamfølelse, frykten for ikke å bli trodd, fraværende tillit til myndighetene og veldig mye annet.

I en fersk artikkel på kk.no kan vi blant annet lese at 75 000 kvinner har overnattet på et krisesenter i Norge de siste 30 årene, og at over 1000 kvinner i Norge er på flukt fra menn og lever på hemmelig adresse. Mellom 1200 og 1800 kvinner lever til en hver tid med voldsalarm i Norge, ifølge statistikk fra Krisesentersekretariatet.

Dette er bare noen få løsrevne tall fra en statistikk som rommer flere skremmende tall og fakta. Arbeidet mot voldsutøvelse i norske hjem bør i mine øyne prioriteres i langt større grad enn i dag, og Benedictes video bør ses av flest mulig. Den tegner et bilde av en tilsynelatende kjernefamilie der mannen utøver vold og forgriper seg mot sin egen samboer eller ektefelle. Det er vondt å se på, og vissheten om at det finnes så mange kvinner (og barn) der ute som lever i frykt for dem de burde vært aller mest glad i, om de har klart å bryte ut av forholdet eller ikke, er tung å bære.

Følgende er hentet fra den nevnte KK-artikkelen:

Søk hjelp

Er du eller noen du kjenner i et voldelig forhold? Søk hjelp:

• Kontakt ditt lokale krisesenter – det finnes i alle kommuner

Krisesenteret er et tilbud til deg som er utsatt for vold eller overgrep fra en partner, familie eller andre du har et nært forhold til. Du trenger ikke å være i akutt krise for å få hjelp på krisesenteret. Sentrene tilbyr beskyttelse, sikkerhet, råd og veiledning til kvinner, menn og barn. Her finner du en oversikt over alle landets krisesenter.

• Ring Støttetelefon Støttetelefonen for alle som er blitt utsatt for kriminalitet på nummer 80040008. Den er åpen alle hverdager mellom klokken 09 og 15.

• Kontakt Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep

Telefon 23 22 79 30.