Coolness er ikke noe alle artister kan skryte på seg. Hvor banebrytende The Beatles enn var, var de aldri spesielt «coole» i sine fargerike kostymer på Sgt. Pepper-plata. Den jobben overlot de til andre, for eksempel til Mick Jagger og resten av Rolling Stones som oste av coolness og sex, av noe farlig og forbudt. Og det var forskjell på Elvis Presley og Pat Boone, for å si det pent. Førstnevnte var nærmest primal i sin fremtoning og visuelt fengslende, sistnevnte så pusete at selv Cliff Richard fremsto som et stilikon. Hva med Bryan Ferry, Frank Zappa, Miles Davis, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Tom Waits, Chet Baker, James Brown, Dr. John eller Serge Gainsbourg? Der har du schtajl i bøtter og spann. Og damene? Sade, Rickie Lee Jones, Nina Simone, Patti Smith, P.J. Harvey, Stevie Nicks, Sarah Vaughan, Janelle Monáe – stil over hele fjøla.

Jeg har laget en spilleliste med 100 coole artister, hver av dem representert med én cool låt. Ha med i betraktningen at det er mange måter å være cool på. Attitude og stil er noe som like gjerne kommer innenfra som det er noe ytre. Det er ikke bare det musikalske som skiller for eksempel John Lee Hooker og Björk, men begge er like fullt utstudert coole, på hvert sitt vis. Å være cool må heller ikke forveksles med å være kul. Det blir noe annet.

De aller fleste artistene på denne listen er opptatt av image, og de som ikke måtte være det er likevel i besittelse av noe litt udefinerbart som gir dem en edge i møte med publikum. Variasjonen skulle forresten være godt ivaretatt med innslag fra alle de nevnte (ikke The Beatles, Pat Boone og Cliff Richard, altså), i tillegg til Tito Puente, Gary Clark Jr., Myra, Malin Pettersen, The Hives, France Gall, Nancy Sinatra, Tracey Thorn, Prince, Tom Petty, CSNY, Don Martin, Lou Reed, The Northern Belle, Primal Scream, Warren Zevon, The White Stripes, Aaron Lee Tasjan (bildet) og mange flere. Jeg vil tro de fleste finner noe de liker.

Så altså, høy coolness-faktor og stor moro. Vær så god, det er servert!

Sjekk også: Hårete spilleliste – puddelrock for (nesten) alle penga