Navnet Adam Schlesinger er selvfølgelig kjent i enkelte kretser. Han har skrevet musikk for utallige TV-programmer, fått musikken sin spilt i en lang rekke filmer, vært Oscar- og Golden Globe-nominert for sitt samarbeid med Tom Hanks, vært Tony-nominert, skrevet tre sanger for den supertrivelige Hugh Grant/Drew Barrymore-filmen Music And Lyrics, blitt covret av Katy Perry, og ikke minst har han skrevet et knippe poplåter som er så gode at låtskrivere som Paul McCartney, Brian Wilson og Elton John antagelig ville gnagd av seg en arm for å matche bare én av dem. Men de fleste der ute vil likevel reagere med et skuldertrekkende «Adam who?» på nyheten om Fountains Of Wayne-sangerens bortgang etter Covid-19-relaterte komplikasjoner, 52 år gammel.
Det var som den ene av de to kreative bærebjelkene og frontfigurene i Fountains Of Wayne han markerte seg. Sammen med låtskriver og vokalist Chris Collingwood, samt Jody Porter og Brian Young, spilte han inn fem nydelige plater i årene 1996-2011, samt en dobbel CD med kremlåter som ikke var på de ordinære albumene, blant dem noen spennende coverlåter. Med en fot forankret i den helt store popmusikken og en i tekstforfatternes virkelige tetsjikt, skrev Schlesinger låter med stor musikalsk og tematisk spennvidde, men et kjennetegn var en type quirkyness som resulterte i minneverdige låter som «Richie And Ruben», «Stacy’s Mom» og «Fire Island», for bare å ha nevnt noen få.
Hans aller største øyeblikk som låtskriver var likevel «Hackensack», en utspekulert sår og rørende sang om han som ble igjen i hjembyen, mens ungdomsforelskelsen dro til Hollywood:
I used to know you when we were young
You were in all my dreams
We sat together in period one
Fridays at 8:15
Now I see your face in the strangest places
Movies and magazines
I saw you talkin’ to Christopher Walken
On my TV screen
But I will wait for you
As long as I need to
And if you ever get back to Hackensack
I’ll be here for you
Sjekk også ut Katy Perrys versjon som er omtrent like nydelig som originalen. «Hackensack» er noe av det nærmeste Fountains Of Wayne kom countrymusikk (hvis vi ser bort fra den mer parodiske, men like fullt nydelige «A Road Song»), og Perry forsterker bare sårheten i sangen med sitt lille countryhulk.
Schlesinger var også medlem av trioen Ivy som hadde noe i nærheten av en hit med «I’ve Got A Feeling», også en nydelig poplåt, som dessverre ikke er tilgjengelig i strømmetjenestene. Sjekk den ut her på YouTube:
Han var også del av Tinted Windows sammen med James Iha fra Smashing Pumpkins, Taylor Hanson fra Hanson og Bun E. Carlos fra Cheap Trick, samt synthpoptrioen Fever High. I tillegg skrev og produserte han for en rekke andre artister, blant dem The Monkees og America, to legendariske band med nok av melodiske åndsfrender i rekkene.
I dag har jeg laget en spilleliste med alle mine Fountains Of Wayne-favoritter, samt et utvalg andre låter Schlesinger har skrevet. I likhet med John Lennon og Paul McCartney er alle FoW-låter kreditert både Schlesinger og Chris Collingwood, og i hvilken grad de to har satt sitt bumerke på disse sangene, skal jeg være forsiktig med å si. Sikkert er at dette er slitesterk popmusikk som i en perfekt verden hadde gjort Fountains Of Wayne til superstjerner. Når jeg hører disse sangene i all sin melodiske prakt får jeg mest lyst til å grine. Av lykke. Adam Schlesinger var en begavelse av de helt sjeldne!
Sjekk også: Fullt øs – melodisk bråk’n’roll-spilleliste