Høstmånedene september og oktober er tradisjonelt de mest hektiske for utgivelsen av ny musikk, og det har ikke vært noe avvik fra den regelen i år heller. September var helt koko full av fete nye låter og album, og det samme kan trygt sies om oktober. Som vanlig har jeg samlet låter fra det jeg oppfatter som de viktigste platene samt frittstående singler, og spillelisten er på mer enn 200 sanger. Det er mye å gape over, men jeg skal trekke frem noen av de navnene jeg mener har gitt ut den aller beste musikken.

Sjekk også: Ny musikk fra september

Ingen må forledes til å tro at disse listene er rangert, men jeg har det med å samle den absolutte kremen helt øverst. På den måten antar jeg at noen får med seg de beste sangene før de mister interessen og går videre til andre ting. Helt øverst denne måneden troner derfor Portland, Oregon-bandet The Delines som har utgitt den fantastiske singlen «A Room On The Tenth Floor» mindre enn ti måneder etter at de slapp det som definitivt er en av årets beste plater, The Imperial. Willy Vlautin skriver simpelthen helt idiotisk fine sanger, og han kunne ikke funnet en mer perfekt person til å synge dem enn Amy Boone. «A Room On The Tenth Floor» er så fin at jeg får mest lyst til å grine, og hadde det vært den eneste sangen som ble utgitt denne måneden hadde det i grunnen vært tilstrekkelig.

Men heldigvis er det kommet mye annet fint også, og en del veldig fint faktisk. Aller først må jeg nevne Pogo Pops-sjefen Frank Hammerslands tredje soloalbum Atlantis som inneholder ni eksempler på helt perfekt popmusikk. Andre norske album som må trekkes frem spesielt tilhører Levi Henriksen & Babylon Badlands, Anna Of The North, Granem, Calle Hamre, Marion Ravn, Karen Musæus, Cecilie Anna, The Secret Sound Of Dreamwalkers og Resirkulert. Album jeg synes virker gode, men ikke har fått hørt tilstrekkelig på er utgitt av Tor Ærlig og Detektivene, Knut Roppestad feat. Kinsey Rose, The Harvey Steel Show, Birri, Bjørn Tomren, Thom Hell og Ludvig The Band. Dessuten har Egil Olsen gitt ut et dobbeltalbum med sjeldent og uutgitt materiale under tittelen Rare. Det virker som en skattkiste verdt å utforske. Egils versjon av Chicago-svisken «If You Leave Me Now» er iallfall utsøkt.

Norske artister med ferske singler eller EPer siste måned som bør nevnes er Darling West, Malin Pettersen, Tom Roger Aadland (med Tove Bøygard), deLillos, Fadnes, Helena Leinebø, Her Majesty, Unnveig Aas, Narum, Lars Jakob Rudjord, Kristian Torgalsen, Rikke Normann, Sløtface, Highasakite, Pelicat, Rabagast, Bare Egil Band, Nordgarden, Jørund Vålandsmyr & Menigheten, The Dogs, Vebjørn Bråthen, Arthur Kay, Joggebukse, Kari Bremnes, Ephemera, Marja Mortensson, Øystein Munz og Kråkesølv.

På den internasjonale fronten må nevnes at Bruce Springsteen har spilt inn en versjon av Glen Campbell-hiten «Rhinestone Cowboy», og at det nye albumet til Nick Cave And The Bad Seeds, meget omdiskuterte Ghosteen, er aldeles nydelig. Ny musikk av følgende artister er også spesielt verdt å få med seg: Pärra Eriksson, Destroyer, Gang Starr, Molly Sarlé, Emily Jane White, Matt Berninger (fra The National) og Phoebe Bridgers, Miranda Lambert, Kim Richey, Allison Moorer, Tenant From Zero, Michael Kiwanuka, Van Morrison, Joe Henry, My Darling Clementine, Keith Urban og Eric Church, Rufus Wainwright, Ben Watt, Leonard Cohen, Jeff Lynne’s ELO, Caroline Polachek, Wilco, Beck, Neil Young & Crazy Horse, Sera Cahoone og Elbow.

Det er mye å gape over, men la oss først og fremst være takknemlige for all musikken. Det er ikke akkurat små oppgaver de mange artistene påtar seg for å glede oss andre. Her er månedens spilleliste, i både Spotify og Tidal. God fornøyelse!

Sjekk også: Årets store Halloween-liste