Jeg er neppe den eneste som er litt betuttet over at 2021 så langt ikke har vært det spøtt bedre enn mesteparten av 2020. Covid-19 og dets mutasjoner fortsetter å herje, smitteverntiltakene tynger, og følelsen av resignasjon og avmakt tiltar dag for dag. Vi kan saktens se et lite lysglimt der fremme et sted, men det er ikke lett å bevare håpet og trua for tiden. Heldigvis blir dagene litt lenger etter hvert som de går.

Men, vi har musikken, og i det perspektivet er heller ikke 2021 nevneverdig annerledes enn 2020 så langt. Og takk for det! Januar 2021 har vært atter en fantastisk musikkmåned med utrolig mye bra ny musikk fra kjente og ukjente artister. Som vanlig har jeg smelt sammen en seriøs spilleliste både i Spotify og Tidal med kremen av de nye utgivelsene, og den bekrefter det jeg pleier å si: Musikken stilner aldri.

Denne måneden har jeg spilt Johan Berggrens tredje album Ei hytte foran loven spesielt mye. Det er en gnistrende god plate som ikke minst viser Johan som et av våre virkelig store talenter innen tekst. (Les min anmeldelse her.) Bare hør på sangen «Mandag» som jeg har lagt helt først på lista. Ida Jenshus og Rasmus Rohdes «Fin dag» (anmeldt her) er også noe helt spesielt innen låtskriverfaget, en av de beste norske duettene jeg kan huske å ha hørt.

Men det stopper virkelig ikke der. Andre perler fra den enorme skogen av dyktige norske artister er kommet fra blant annet MOON ontherun, Ole Kirkeng, Embla & The Karidotters, Shaun Bartlett (bildet), Don Martin, Thea Aasgaard, Undergrünnen, Trygve Skaug, Ingvild Flottorp, Asbjørn Ribe, Kåre Indrehus, Hilma Nikolaisen, Sivert Høyem, Darling West, Tove Bøygard, Oslo Ess, Rikke Normann, Kamelen, Sondrey, Chris Abolade, The Little Hands Of Asphalt, Drikker & gråter, Sondre Lerche, Jarle Skavhellen, Bernhoft, The Switch, Hege Brynildsen, Ingvild Homme, Pom Poko, Ka2, Silvertone, Gunerius & Verdensveven, Audun Skanke, KingSkurkOne, Shevils og Lisa Skoglund.

Internasjonale navn med fet ny musikk er det også mye av. Blant annet har jeg latt meg glede over Teenage Fanclub, The Explorers Club, Burt Bacharach & Daniel Tashian, Mary Chapin Carpenter, Eric Church, Jerry Leger, Tenant From Zero, Felicia Takman, Linn Koch-Emmery, Taylor Swift, Lana Del Rey, Melissa Carper, Celeste, Elliphant, Hailey Whitters med Brent Cobb, Years & Years, Langhorne Slim, Aaron Lee Tasjan, Tindersticks, Steve Earle, Matthew Sweet, Barry Gibb, OK Go, Hederos & Hellberg, Death Cab For Cutie og John Grant.

Med andre ord er det ingen grunn til panikk på musikkfronten, og jeg kan ikke tenke meg at de neste månedene blir særlig snauere. Om ikke annet lover januar 2021 for et helt strålende musikkår.

Sjekk også: 100 nydelige norske låter med nydelige norske tekster