Siden det tar veldig mye tid og ressurser å lage en skikkelig musikalsk adventskalender har jeg bestemt meg for å poste noen av de fineste bidragene fra årene 2015-2017 da en rekke flotte norske artister skrev om sine favorittjulesanger for leserne av Mitt liv som Erik. Og hvem vet? Kanskje blir det helt nye bidrag til neste år? Den som lever får se.

I luke nummer 8 i min resirkulerte adventskalender finner vi haldenstjerna Hege Brynildsen som fem år etter forrige album, strålende When My Man Comes Town, kommer med den etterlengtede oppfølgeren 19. februar 2021. Hun har allerede gitt ut to singler derfra, nydelige «The Silent Ones» og «The Old Man & The Rabbit».

Men nå til favorittjulelåtene hennes. Det opprinnelige innlegget er fra 2016 og krever noen kommentarer, da som nå. Hege gjorde meg nemlig oppmerksom på at Nick Cave har skrevet en (slags) julelåt, «I Do, Dear, I Do», en B-side fra en av singlene fra The Boatman’s Call som til alt overmål ikke er med på den triple B-side-samlingen hans. Det er en kjempelåt, og siden den ikke finnes tilgjengelig for streaming har jeg lagt ved en YouTube-lenke. Det samme gjelder Warren Zevons flotte fremføring av «The Christmas Song», skrevet av Bob Wells og Mel Tormé, og først innspilt og gjort kjent av Nat King Cole Trio i 1946. Zevons versjon er helt strålende, selv om den neppe overgår originalen.

Siden hun til slutt også trekker frem tre hele album hun mener er verdens beste, har jeg tillatt meg å plukke en låt fra hver av dem og lagt inn i listene. God fornøyelse, og nå over til Hege:

Her er mine julefavoritter med de artistene jeg liker versjonene til, og det er det det handler aller mest om for meg. Låtene liker jeg av mange forskjellige grunner, men en rød tråd kan være at jeg får en følelse eller et minne hver gang jeg møter på dem. Det kan være i bilen, på kjøpesenteret, på radio, i en butikk, på legekontoret, hos tannlegen, på gata, i en hotellobby eller på kafé eller restaurant, pub eller bar. Jeg pleier svært sjelden å sette meg ned for å høre på julemusikk bare for å høre på julemusikk. Naturlig nok, all den tid julen begrenser seg til en ganske kort periode i året, men selv da er det ikke alltid det blir julemusikk. Disse låtene dukker tilfeldig opp her og der, og finner ørene mine som søte julekarameller i desember, og det er dét jeg liker med dem. De overrasker meg hver gang jeg hører dem, og jeg blir alltid glad når de smyger seg ut fra i fjor.

 • Elvis Presley – «Mama Liked The Roses»
 • Johnny Cash – «The Little Drummer Boy»
 • Warren Zevon – «The Christmas Song»

 • Nick Cave And The Bad Seeds – «I Do, Dear, I Do»

 • John Lennon – «Happy Xmas (War Is Over)»
 • Mariah Carey – «All I Want For Christmas»
 • Wham! – «Last Christmas»
 • Dolly Parton – «Winter Wonderland»/«Sleigh Ride»
 • Bryan Adams – «Christmas Time»
 • The Pogues feat. Kirsty MacColl – «Fairytale Of New York»

Jeg har tre unntak fra regelen, favorittalbum jeg aldri blir lei, og som jeg faktisk setter på fordi jeg MÅ høre på dem. Disse platene er verdens beste. Hele, flotte album. Mesterverk som tar meg med til steder som er fredfulle, vakre og fantastisk fascinerende. Disse tre platene burde alle ha i samlingen sin, og anbefales på det varmeste.

 • Paal Flaata – Christmas Island
 • Dean Martin – Christmas With Dino
 • Bob Dylan – Christmas In The Heart

Med ønske om en fredelig jul og et godt nytt år til deg og dine.

Sjekk også: Favorittjulesangene til Aslag Haugen