Så var vi her igjen. Nok en strålende musikkmåned er forbi, og jeg har samlet kremen av den nye musikken som er utgitt. Eller om du vil, toppen av isfjellet. Strømmen av ny musikk er evigvarende og regelrett babelsk i sitt mangfold, og å skulle holde tritt med alt som skjer er rent, skjært sisyfosarbeid.

Men moro er dette. Hver eneste måned, året rundt, får jeg en del fantastiske musikkopplevelser takket være alle musikantene som insisterer på at det er dette de skal drive med i livet. Ære være dem, så mye glede som de egner å dele, svært ofte på bekostning av egen inntjening. Musikk er for de færreste utøvere særlig innbringende i dette livet, så la oss håpe de får sin lønn i Himmelen.

Hva kan man si om august 2021? Iallfall at den har vært en god start på høstsesongen, men det er mitt soleklare inntrykk at sesongene er mindre markante enn før, og at stadig færre gir ut musikk for å få med seg julesalget, for å si det sånn. Konkurransen er så intens – året rundt – at det egentlig bare er å la det stå til. I stadig mindre grad er det noe som heter god og dårlig timing i denne bransjen. Har du en bra låt på lur – slipp den.

Som vanlig vil jeg trekke frem en del av de artistene jeg synes har gitt ut den aller fineste musikken siste måned, og la meg også understreke at de som ikke er nevnt ikke av den grunn er mindre interessante. Jeg sitter jo ikke på noen fasit på hva som er god og dårlig musikk, like lite som noen andre gjør det. Et poeng er også at det er grenser for hvor mye tid det er mulig for meg å bruke på å høre ny musikk, så at mye ville vokst ved flere gjennomlyttinger sier seg selv. Men altså, litt ekstra honnør går i dag til disse fine artistene:

James McMurtry (hans nye album The Horses And The Hounds er kruttsterkt), Robert Plant og Alison Krauss (hvor kult er det ikke at de er tilbake med nytt album i høst!), Jonas Alaska (er «You Don’t Know How To Dance» hans fineste stund til nå?), The Loch Ness Mouse med Elvira Nikolaisen som gjestevokalist («Paul Cezanne» er nesten idiotisk vakker), John John Bruseth (produsert til perfeksjon av Rune Berg, men med en låt så fin som «Når natta den e over» har han hatt et enestående utgangspunkt), Thom Hell (hans nye single «When You’re Not Around» er en av hans sterkeste låter ever, og det sier mye), Kenneth Ishak, Sweetheart, The Weeknd, Fagernes Yacht Club, Svømmebasseng, Augie Meyers («Tobey And Mae» er en masterclass i historiefortellende låtskriverkunst), Erik Lukashaugen (hele albumet Det vi rakk er nydelig), Kim Rysstad (gåsehud med «Gofa»), Nicolas & Sebastian, Pelicat, Big Red Machine med gjester som Taylor Swift og Fleet Foxes, Ingrid Lovise (debutalbumet er endelig ute, og det bør du høre), Sierra Ferrell, Robert Moses & The Harmony Crusaders (tredje single fra det kommende og strålende tredjealbumet), Charlotte Jacobsen, The Northern Belle, kaspara, Donner, Kacey Musgraves (endelig kommer hennes fjerde album, og det allerede neste fredag!), Miriam, Ward Hayden & The Outliers, Sam Outlaw, Emile The Duke, Ine Hoem, Asbjørn Ribe, Susanna og David Wallumrød, Haavard Mota, Years After, Grand Alpaca, SkarWorX, Gorillaz, Daniela Reyes, Eberson, Gundelach, Sindre Tysdal, Nikkeby Lufthavn, Sigrid, Marja Mortensson, Nils Petter Molvær, Hoven Droven, Flukten («Budeie Boogie» er mer enn en god tittel), Tonje Halbjørhus, Karen Jo Fields, Benji & Banden, Norwegian Giants og Anderson East. Puh!

God fornøyelse, alle sammen!