Countrymusikk er viktig. Si hva du vil, men countrymusikken er blant de sjangerne som mest av alt sier noe om hverdagen vår. Da mener jeg på et universelt plan og ikke et amerikansk, selv om musikkstilen som sådan er utviklet på den andre siden av Atlanterhavet. Sangene følger en europeisk tradisjon – spesielt kanskje hentet fra irsk og britisk folkemusikk – og handler om livet og døden, kjærlighet og hat, arbeid og mangel på sådan, sorg og glede, alkohol- og narkotikamisbruk, religion og død og fordervelse i en salig blanding.

For ganske nøyaktig et år siden laget jeg en spilleliste med 100 gode eksempler på hva god countrymusikk kan være, men den er etter hvert utvidet en smule. Nå teller den nesten 300 sanger, og jeg har blant annet valgt å inkludere et utvalg norske artister. Jeg har i denne omgang kun tatt med norskproduserte sanger med engelsk tekst, men i en senere versjon kan det vel tenkes at jeg også vil inkludere noen norskspråklige. Sikkert er iallfall at norsk countrymusikk i dag holder et høyt nivå.

Sjekk også: Lørdagsgodt – spilleliste for den beste ukedagen

Fellesnevneren her er uansett at sangene er kjempebra uansett om de er fra Amerika eller Norge eller andre steder, og jeg både håper og tror at de vil gi en god innføring i countrymusikken. Her er gamle og nye navn stablet om hverandre; The Carter Family, Johnny Cash, George Jones, Ernest Tubb, Loretta Lynn, Dolly Parton, Aaron Lee Tasjan, Maren Morris, Kacey Musgraves, Colter Wall og mange, mange flere. Her er i første omgang alt samlet i Spotify, mens Tidal-brukerne finner den gamle listen med «bare» 100 låter lenger ned. Den er bra den også. God fornøyelse!