Hilde Marie Munroe Kjersem er blant landets mer sjangeroverskridene artister. Hun debuterte i 2004 med to plater samme år; Twelve O’Clock Tales sammen med Jon Eberson og Red Shoes Diary med Tub Quartet. Begge er jazzplater, men i 2008 sprengte hun alle rammer for hva jazz kan være med A Killer For That Ache, hennes første soloalbum. Her viste hun at hun hadde MYE å by på.

Senere har hun beveget seg inn i en tydeligere popretning, og har gitt ut plater både under navnet Hilde Marie Kjersem og Marie Munroe. Det ferske prosjektet Munroe/Knutsen er et samarbeid med Christer Knutsen. De to har jobbet med hverandre i forskjellige sammenhenger i en årrekke, og har funnet en kjemi som har vist seg å være kunstnerisk svært vellykket. Foreløpig har de sluppet tre singler, «Let’s Let Go» (en nedpå versjon av en av hennes gamle poplåter), Tom Petty-coveren «Insider» og «Parallel Tracks». Debutalbumet er klart på nyåret og til de grader verdt å se frem til.

Sjekk også: Favorittjulesangene til Guren Hagen

Men nå skal det handle om Hilde Maries favorittjulelåter, og ordet er herved hennes:

Ti julefavoritter. Ikke verdens enkleste oppgave, men gøy nok å pløye gjennom. Jeg er ikke vanligvis en listemaker som hver eneste jul kun hører noen spesielt utvalgte favoritter. Derfor må jeg begynne forfra, for jeg husker faktisk ikke hvilke julelåter jeg liker bortsett fra et par stykker. Og mens jeg hører gjennom litt av hvert, biter jeg meg merke i at jeg blir veldig bundet av nostalgi og tradisjoner – på kryss og tvers av sjangere, høytidelig og tøysete om hverandre, det spiller ingen rolle; det er det som gir den rette stemningen som er avgjørende. Og det er på en måte den jeg jakter på på denne tida av året, uavhengig av musikk.

Noen år har jeg ikke vært i julestemning, og jeg lurer litt på hva dette fenomenet er; hvilke faktorer spiller inn for å gi meg stemning. Og jeg syns det er fint at det heter å «gi» en stemning. Av og til ser man en film eller leser en bok som ikke «gir» en noe. Som om det er en slags gave til det indre liv. Og i et litt overfladisk samfunn (i hvert fall på overflaten) er det litt befriende at det ved konvensjonell praksis er tillatt å levere medmenneskelige budskap i julemusikken. Så sant det blir gitt fra seg i god praksis.

«The Secret Of Christmas» – Ella Fitzgerald

Denne lille hemmeligheten minner meg på at jeg må ringe hjem litt oftere. Det er alltid kult å være grei. Ikke bare til jul.

«Calling On Mary» – Aimee Mann

Aimee Mann har kanskje laget en av de aller fineste juleplatene, som for meg allerede har blitt en klassiker. Og på den – blant alle de kjente julelåtene – befinner seg denne perla av en låt, signert henne selv. Veldig Aimee Mann. Veldig veldig fin. (Ikke tilgjengelig på Tidal, kun i Spotify.)

«Peace On Earth»/»Little Drummer Boy» – David Bowie & Bing Crosby

Innspilt til programmet Bing Crosby’s Merrie Olde Christmas. Føler meg litt målbundet av denne låten; av settingen, av Bowie, av Crosby, av de to sammen, motstanden i de forskjellige kunstneriske uttrykkene, friksjon og kjærlighet.

«Christmas (Baby, Please Come Home)» – Darlene Love

Ingen kan julestemning som Phil Spector. Ingen.

«Driving Home For Christmas» – Chris Rea

Denne litt småglorete og søte julesangen gir meg julestemning ut av en annen verden. Minner meg om bilturer til Ålesund før jul. Det tok altfor lang tid å kjøre for det var mørkt og kjipt føre, men det var altfor koselig til å la være. Pølser og julemarsipan og Chris Rea på anlegget.

«Santa Baby» – Eartha Kitt

Jeg er skikkelig svak for stemmen til Kitt, orkesteret og koret som lister seg på tå rundt juletreet. Hadde jeg vært julenissen hadde jeg røket utfor en skjevfordeling i gavefordelingen min julen 1953 da låta ble utgitt.

«When You Wish Upon A Star» – Cliff Edwards & Disney Studio Chorus

Disney er jo jul. Og jeg smelter helt bort av den lille gresshoppen som synger om håp.

«Stjernesludd» – Dumdum Boys

Kanskje ikke en julelåt, men like fullt en av verdens fineste julelåter

«The First Noel» – Emmylou Harris

Emmylou Harris + a capella. Jeg dør. Det er så fint!

«Silent Night, Holy Night» – Mahalia Jackson

Hun får siste ord. God jul!