Guren Hagen er en av Norges triveligste artister, en vennlig, blid og mildt stemt mann med karakteristisk blank isse og sans for gode melodier. Han har hatt en 20 år lang platekarriere som har gått under radaren til de fleste, men sjekk ut Guren på Spotify eller Tidal og hør hva han er god for. Det er ikke så rent lite.

Sjekk også: Favorittjulelåtene til Unnveig Aas

Han er blitt beskrevet som at han «klarer å kombinere arven fra norsk visekunst med inspirasjonen fra amerikansk country», og det er veldig presist. Så vidt jeg vet har han utgitt 11 egne plater og bidratt med låter til og spilt og sunget med en lang rekke størrelser innen norsk musikkliv, blant dem Sissel Kyrkjebø, Henning Kvitnes, Hellbillies, Olav Stedje, Steinar Albrigtsen, Trond Granlund, Elias Akselsen, Frida Ånnevik og mange flere. Som Ånnevik er han fra Hedmark og følgelig et barn av Prøysens arv. I 2001 var han da også mottaker av Prøysen-prisen.

Sjekk også: Favorittjulelåtene til Kristian Torgalsen

I 2013 slapp Guren sin egen juleplate, den fine Julekveld hos oss, et samarbeid med Ole Edvard Antonsen og Sølvguttene. Tittelkuttet herfra er blant de fineste norske julesangene som er kommet i nyere tid, så kjenner du ikke den vet du hva du skal gjøre. Jeg kan også fortelle at han er på en aldri så liten juleturné rundt i landet. Full oversikt finner du her.

Med det gir jeg ordet til Guren som forteller om sine favorittjulelåter:

Odd Nordstoga & Det Norske Kammerorkester – «Maria på veg»

Ble sluppet nå nylig og tok meg fra første lytting. Odd har gjort det igjen

Sissel Kyrkjebø – «Velkommen hjem»

At dette skulle bli en tekst som ville brukt mot jul var ikke i mine tanker da jeg skrev den. Veronica Akselsen gjør en nydelig versjon av den, og selv synger jeg den på alle mine julekonserter.

Stig Akselsen (Familien Akselsen) – «Kom julenatt»

En skal som kjent ikke banne i kirken (les: utfordre Jussi Björling) og det gjør heller ikke Stig. Han har funnet veien inn til sangen fra en helt annen vinkel og gjør den til sin egen.

Slade – «Merry Xmas Everbody»

Litt gull og glitter hører julen til og her er glamgutta i Slade med noe av, i mine ører, det mest fengende som er å oppdrive.

Johann Sebastian Bach – «Wie soll ich dich empfangen» (fra juleoratoriet Koralen)

Et mesterverk og det er helt umulig å plukke kun en liten bit, men denne ble det. Ei jul uten er helt umulig i min verden.

Ole Edvard Antonsen – «Betlehem»

Fra albumet Desemberstemninger. Dette var den første julesangen jeg skrev, og den ble kimen til et godt samarbeide med Ole Edvard.

Guren Hagen – «Julekveld hos oss»

Tittelsporet fra albumet som kom i 2013. Her med Ole Edvard Antonsen på piccolo trompet.

The Band – «Christmas Must Be Tonight»

En gjemt perle. Jeg har gjort flere forsøk på å gjendikte denne, men har måttet melde pass hver gang. Kanskje noe rett og slett skal få være som det er?

Hekla Stålstrenga – «Heim til jul»

Er en ny juleklassiker født?

Majorstuen – «Juledrøm»

En favoritt med tekst av min gode venn Ove Røsbak. Barnlig undring, voksen tvil, med en stadig tilbakevendende fascinasjon for julebudskapet.