Hvis du har bursdag på julaften, er det egentlig litt uflaks? Eller er det litt fint? Min niese har bursdag i morgen, 1. juledag, og jeg tror hun kunne ønsket seg bursdag en annen tid på året siden den alltid kommer litt i skyggen av julefeiringen. For Sol Heilos vedkommende er det nok enda mer merkbart at fødselsdagen kommer litt i skyggen av en annen feiring. Hun fyller nemlig 36 år i dag – på selveste julaften. Så gratulerer med dagen, Sol!

Det skulle bare mangle om ikke hun dermed blir årets julenisse her på bloggen og den siste til å presentere sine favorittjulesanger for Mitt liv som Eriks trofaste lesere. Multiinstrumentalisten fra trioen Katzenjammer som har gått solo nå i høst med den fine platen Skinhorse Playground har åpenbart et nært og fint forhold til julen – og bursdagen hennes er for evig knyttet til høytiden, blant annet gjennom mange fine og nære barndomsminner som hun skriver om her.

Sjekk også: Favorittjulelåtene til Jonas Skybakmoen

Som mange sikkert vet har hun med Katzenjammer også gjort noen fine juletolkninger selv. I 2011 bidro bandet på veldedighetssamlingen Vi tenner våre lykter der de gjør en utrolig vakker versjon av Bjørn Rønningens tittelsang som han opprinnelig skrev til TV-serien Jul i Skomakergata. Året etter gjorde de sin egen versjon av Pogues’ «Fairytale Of New York» sammen med Ben Caplan. Det er en sang man skal være forsiktig med å spille inn all den tid Shane MacGowan og Kirsty MacColls original er så definitiv, for ikke å si definerende som den er, men Katzenjammer kom forbausende heldig fra oppgaven. Så er det nevnt.

Men altså, takk og god jul og gratulerer med dagen til Sol Heilo, og takk og god jul til alle de andre vidunderlige artistene som har bidratt med sine favorittjulesanger gjennom hele desember. God jul også til alle dere lesere! Og nå, over til Sol:

Nat King Cole – «The Christmas Song»

Jeg elsker jo alt som er gammelt og som har vært med meg siden jeg var liten. Det er da julestemningen og minnene skapes. Luktene. Lyset. Og ikke minst lydene. Lyden av Nat King Coles stemme er blant dem som sender meg direkte dit det er en stor peis og tente lys, der det dufter av bakst og ribbe mens snøen faller stille i store laver utenfor. Slik lyder nissens ord. Amen.

The Mice Chorus – «Little Dressmaker»/»The Work Song»/»Scavenger Hunt»/»A Dream Is A Wish Your Heart Makes»/»The Dress»/»My Beads»/»Escape To The Garden» (Medley)

Som sagt skapes minnene når du er liten, og med NRK som eneste kanal, hadde de ganske stor innflytelse på meg i jula. Disneykavalkaden måtte sees hvert år, og denne scenen fra Askepott er kanskje den som satte størst preg på meg.

Det norske radioorkesteret – «Tre nøtter til Askepott» (intro)

Ja, jula er TV. Og jula er bursdag. Jeg har bursdag på julaften, og ble alltid vekket på senga av presanger, julestrømpe med lamme julehefter, twistpose, pepperkaker, gløgg og stearinlys (som en gang satte fyr på pysjen til kusina mi, det var helt krise). Og når alle gavene var åpnet, var det rett ned i stua og ta inn inntrykkene av det tente juletreet, duftene, den rare, fine melankolske stemningen. Og så benket vi oss sammen foran TVen og så på Tre nøtter til Askepott. Jeg blir helt som smør og rar i kroppen når jeg hører den musikken – på en salig, deilig måte.

Sølvguttene – «Deilig er jorden»

Når vi først er inne på TV, så er jo Sølvguttenes «Deilig er jorden» helt vidunderlig. De sang på TV sånn rundt den tiden julen ringte inn og vi skulle sette oss til bords. Når jeg hører den, blir jeg rørt til tårer i tide og utide.

Jussi Björling – «O helga natt»

Og når vi er inne på mektig julemusikk som setter alle cellene i kroppen i bevegelse, så må «O helga natt» med Jussi Björling nevnes. Hans stemme og formidlingsevne har ståpels-garanti, og når jeg hører den må jeg stå midt på gulvet og ha god plass og kjøre anlegget på fullt. Den skal nemlig ikke besudles ved å stå på som bakgrunnsmusikk, den skal INN i kroppen!

Bing Crosby – «What Child Is This»/»The Holly And The Ivy» (Medley)

Nok en innspilling som gjør at cellene smelter og at kroppen min flyter ut i en melankolsk dam midt på stuegulvet.

Bing Crosby – «God Rest Ye Merry Gentlemen»

Kanskje en av verdens tre vakreste julesanger. Musikk, ass… For en oppfinnelse!

Alf Prøysen – «Romjulsdrøm»

Alf Prøysen er en skatt. Disse opptakene oser av sjarme og en stemning som er umulig å gjenskape. Helt unikt. Og blir man ikke sentimental av å høre denne visa, da har man aldri gått julebukk! Hvor er julebukkene nå i verden, egentlig? Ut med halloweenmonsteret, inn med bukken!

Morten Harket – «East Timor»

Her kommer «the oddball». Noen ganger er det tilfeldig hva som gir deg julestemning. Jeg husker jeg fikk Morten Harkets plate Wild Seed i bursdagsgave da jeg var liten (ja, for alle bursdagsgavene fikk jeg jo på morran på julaften). Jeg lyttet til denne musikken mens jeg lekte med de nye lekene mine ,og så gikk jeg ut i den snødekte gata mi og skulle besøke en av vennene mine for å se hvordan det sto til der i gården på julaften. Da jeg kom inn til dem, spilte de også den plata, og de spilte «East Timor». Siden har denne låta dratt meg rett tilbake til det øyeblikket da jeg var liten og enormt spent på hva julen ville bringe. Jeg kan høre én takt, og så er jeg der med det samme. Musikk er magisk.

Adolf Fredriks Kyrkas Kammerkör – «Sankta Lucia»

Dessverre finnes det ikke så mange gode versjoner av denne på tape, men Adolf Fredriks Kyrkas Kammerkör gjør en vakker korvariant, selv om vi kjenner en annen tekst her i Norge. Denne representerer hele den barnlige spenningen som ligger i tiden før jul. Adventstida var uendelig lang. Og uendelig vakker og vemodig og spennende og lengtende. Hva hadde vinteren vært uten lysfesten jul? (Ikke alt det kommersielle søppelet, men det stille, vakre og melankolske.) Jeg skulle ønske alle hadde hatt et godt forhold til jul, for det kan være så veldig vakkert. Det er vel ingen vits i å nevne at jeg har hatt en lykkelig barndom?