I dag er det Darling West som velger favorittjulemusikk, og det må jeg si: Helt ærlig tror jeg trioen med opphav Ål i Hallingdal har en veldig fin juleplate i seg. De spiller en nydelig og nedpå blanding av folk, americana og bluegrass – sjangere der det finnes mye fin jul i utgangspunktet – og de ville helt sikkert klart å snekre sammen noen fremtidige – og garantert triste – juleklassikere. Er det noe de kan, er det å skrive triste, men akk så fine sanger.

Sjekk også: Den nydelige singlen «Traveller»

I februar kommer deres tredje, sterkt imøtesette langspiller som neppe har noen verdens ting med jul å gjøre, men her og nå skal to av de tre bandmedlemmene få lov til å fortelle om sine favorittjulelåter. Vi holder Kjetil Steensnæs utenfor selskapet akkurat denne gangen, men har konsentrert oss om å få vite hva som spilles hjemme hos ekteparet Mari og Tor Egil Kreken i førjulstiden. Valgene deres gjør meg bare sikrere på at de bør sette seg ned og skrive låter til en juleplate. De har liksom de helt riktige favorittene, som avgjort kan inspirere noen egne sanger i denne deilige sjangeren.

Sjekk også: Favorittjulelåtene til Anne Lise Frøkedal

Mari og Tor Egil, over til dere:

Dolly Parton & Kenny Rogers – «Once Upon A Christmas»

Da Mari var liten var coveret på denne plata en av hennes absolutte favoritter, og det er det vel fortsatt. Denne låta rommer alt som artworket også utstråler. Skamløs maksimalisme, countryflørt, uimotståelig julelykke.

Simen Tangen – «Old Winter»

Denne plata kunne vi ønske at flere visste om. Simen er en virkelig fin låtskriver og noe av det første han gav ut var «vintersamlingen» Winter Days and Winter Nights. Det et er vanskelig å velge ut en låt, siden alle hører sammen og skaper sammen den lune, gode julestemningen. Silje Huleboer er med gjennom hele og forgyller alt med den klare, vakre stemmen sin. Også bidrar vår egen Tor Egil med kontrabass og banjo.

Low – «Just Like Christmas»

Herlig indiejul! Bjeller og muddy bass i skjønn forening. Dette er låta man blir glad av, selv utenom sesong.

Emmylou Harris – «The First Noel»

Makan til harmonisk fryd er det vel bare Emmylou og resten av bluegrassgjengen som leverer. Plettfritt, men levende levert gjennom en hel a capella-versjon uten fancy krumspring. Bare sunget slik den skal synges.

Garness – «Mitt hjerte alltid vanker»

Er det noen som kan lage jul så er det Garness. Denne plata er en sesongfavoritt gjennom mange år. Følsomt og vakkert. Et perfekt soundtrack for en høytid der man tross alt prøver å finne roen. (Og ja, Tor Egil klimprer.)

Odd Nordstoga – «Jolevise»

Odd og alle de gode visene hans! Selv til jul stiller han opp. NRK har virkelig satt inn støtet på adventskalendere de siste årene og selv om Jul i Svingen begynner å bli gammel  er det et like fint gjensyn hver gang. Mye på grunn av soundtracket, spør du oss. Skader ikke med noen fagre Ingebjørg-triller og barnesang heller.

Sufjan Stevens – «O Come O Come Emmanuel»

For en intens, vakker julelåt. Som Sufjan gjør den beste versjonen av. Uten store pauker og volum, men med innadvendt kampånd. Den vender oppmerksomheten mot alle de som opplever eksil og søker redning, noe som jo er høyaktuelt i disse tider.

Kacey Musgraves & Leon Bridges – «Present Without A Bow»

Dette er en typisk, god Kacey-låt, bare at den handler om jul og svinger som Leon Bridges. En deilig miks som gjør det til et deilig og umiddelbart dansbart avbrekk i alt alvoret.

Ralph Stanley – «Beautiful Star Of Bethlehem»

For noen år siden valfarta vi til London for å få sett Ralph Stanley spille live, og endte med å få hilse på ham i tillegg. Det var stort! På denne låta og plata for øvrig er Keith Whitley med på vokal og gitar, og kombinasjonen er rein dynamitt!

The Band – «Christmas Must Be Tonight»

Tor Egil lar ingen spilleliste passere uten at The Band er med, og heller ei denne. Julelåt som svinger på umiskjennelig og deilig The Band-vis.