I dag er det fyrverkeriet Christine Marvel Engebretsen som velger sine favorittjulelåter. Sammen med bandet sitt, De Marvells, spiller hun på Krøsset i Oslo i kveld, og da kan du vel si det er det motsatte av julefreden som senker seg. De Marvells er et hardtslående rock’n’roll-band med beina godt plantet i tung 70-tallsrock à la Led Zeppelin,  The Allman Brothers Band og for den saks skyld Patti Smith Band. Christines stemme er i likhet med Patti Smiths ekstremt sterk og klar, og den sterkt bluesbaserte rocken har det samme amerikanske opphavet som det Zeppelin drev med i sin storhetstid.

Sjekk også: Den nydelige julesinglen til Sivert Høyem og Christer Knutsen

Jeg har vært så heldig å se De Marvells live ved to anledninger, og min spådom er at deres kommende debutalbum vil vekke oppsikt langt utover Norges grenser. Trykk på de rette knappene her, og De Marvells kan bli store. Foreløpig har de sluppet en single og en EP, og hovedsporet derfra, «Download», havnet på en pen 40. plass da jeg kåret årets beste låter. Se hele lista her.

I tillegg til musikken og låtenes åpenbare kvaliteter ligger mye av kvartettens potensial i Christines sceneopptreden. Etter at jeg så dem spille på Postkontoret på Tøyen under Klubbøya skrev jeg følgende: «Hun er den typen frontfigur som synes det er døllt å stå stille og hopper og spretter og herjer som om livet står på spill.»

Sjekk også: Favorittjulelåtene til Frank Hammersland

Da jeg så De Marvells varme opp for Thulsa Doom på Rockefeller for noen uker siden, gikk det ikke mindre energisk for seg, og det korte settet etterlot et betydelig behov for å høre MER.

Med dette i tankene vil kanskje Christines «myke» valg av julelåter overraske, men det beviser jo bare at man ikke skal skue hunden på hårene og at vi mennesker har flere lag. La meg også legge til at det er blitt en veldig fin liste. Over til deg, Christine!

«Mitt hjerte alltid vanker» – Mari Boine
«Mitt hjerte alltid vanker» er en av de fineste salmene jeg vet om. Jeg bodde i København et år hvor jeg hadde en periode der jeg hørte mye på nordisk musikk og fikk øynene opp for Mari Boine. Det var da jeg hørte denne nydelig versjonen. Jeg får alltid en liten klump i magen når jeg hører den.

«Stjernesludd» – Dumdum Boys
Jeg hørte denne sangen for første gang på lille julaften for flere år siden. Storesøsteren min og jeg satt i bilen i «snøstorm» for å kjøpe inn det aller siste til julaften. Jeg var egentlig allerede smålei jula og spesielt all julemusikk, men så kom denne finfine låta på radioen og reddet kvelden.

«Pie Jesu» – Sølvguttene
Fanstastisk fin sang og versjon! Man får jo ståpels når de synger tostemt på andre verset. Også er det jo så fint å synge på latin. Må innrømme at jeg er veldig svak for melankolsk musikk generelt.

«Have Yourself A Merry Little Christmas» – Frank Sinatra
Nostalgisk julelåt med finfine Frank Sinatra. Man får en slags ro av å høre på den, også minner den meg om Home Alone-filmene.

«Fairytale Of New York» – The Pogues feat. Kirsty MacColl
Denne låta er jo helt fantastisk! Man får lyst til å synge og gynge med, med en pils i hver hånd. Elsker vokalen og det fine og dystre i låta. Har sunget denne på videregående flere ganger, og det var alltid en høydare. Kan også legge til at versjonen med OnklP og Inger Lise Rypdal også er helt gull!

«Ave Maria» – Johann Sebastian Bach
Denne er så vakker da! Liker den instrumentale versjonen best med piano og cello. Jeg har også denne sangen på sovespillelisten, så hører ofte på den når jeg skal legge meg, ikke bare i julen.

«O helga natt» – Jussi Björling
Det finnes jo så mange versjoner av denne sangen, men det er denne jeg er oppvokst med og jeg synes den er utrolig flott. Mange minner med denne sangen. Spesielt husker jeg lillebroren min da han var fem år og skulle opptre med denne foran hele familien. Måten han lukket øynene og levde seg inn i sangen på, hvordan han virkelig prøvde å synge opera, men hvor lite pent det egentlig var, glemmer  jeg aldri… Men morsomt var det!

«Her kommer vinteren» – Jokke & Valentinerne
Sist, men ikke minst, » Her kommer vinteren». Fantastisk låt, fantastisk mann og fantastisk tekst. Dette er vel min favoritt! Det er ikke en typisk julesang, men for meg er det det. Jula er en høytid hvor alle skal være glade, møtes i fellesskap og spise seg gode og mette, men dette er også en tid hvor mange kjenner ekstra på det å være ensomme, fattige og mangle tilhørighet. Jokke var flink til å sette ord på ting, og det er nok ikke til å stikke under en stol at det er flere som kjenner seg igjen i denne låta.