Skal du til Barcelona? I så fall trenger du min liste med gode og/eller fantastiske restauranter i den katalanske hovedstaden.

OBS! DENNE SAKEN ER OPPDATERT – KLIKK HER

Barcelona er en av mine virkelige favorittbyer, og etter at jeg kom dit første gang i 2003 har jeg vært der et tredvetalls ganger. Følgelig er det blitt noen restaurantbesøk også. Helle og jeg var senest tilbake i sommer, og da oppdaget vi enda noen ny knallsteder, samtidig som vi besøkte noen gamle klassikere. Med denne listen og en flybillett til Barcelona trenger du ikke gå sulten.

Tickets (Avinguda Parallel 164), brødrene Ferran og Albert Adrias fantastisk lekne restaurant. Her er det for det meste småretter (tapas pluss) som i mange tilfeller er ganske så overraskende. Måltidet er en forestilling og interiøret som om du er på sirkus. Dyrt, men enestående bra. Må bestilles to måneder i forveien. For øvrig ble Tickets nylig utpekt til verdens 42. beste restaurant på den prestisjefylte San Pellegrino-listen.

Bodega 1900 (over gaten for Tickets), Adria-brødrenes tapasbar eller vermuteria. Hit sendes folk som ikke får bord på Tickets. Det lønner seg å bestille på forhånd, men jeg fikk bord på en dags varsel. Mange av de samme rettene som på Tickets. Dyrt hvis du vil, men det kan gjøres forholdsvis rimelig.

Du tror det er store grønne oliven, men neida. Disse "sfærene" fylt med overraskelser serveres både på Tickets og Bodega 1900. Foto: Helle Øder Valebrokk
Du tror det er store grønne oliven, men neida. Disse «sfærene» fylt med overraskelser serveres både på Tickets og Bodega 1900. Foto: Helle Øder Valebrokk

Pakta (Carrer Lleida 5), Adria-brødrenes japansk-peruvianske restaurant. Dyrt, med fastsatt meny (to størrelser), men verdt hver cent. Må også bookes i god tid. Utrolig god mat!!!

Disfrutar (Carrer Villarroel 163), en ny og utrolig spennende restaurant med fokus på katalanske mattradisjoner. Dette er imidlertid innovativt og nyskapende, og ikke noe for den som er litt fysen. Du skal være seriøst sulten for å spise her. Vi valgte den største av to menyer, festivalmenyen, og det ble totalt 27 retter inkludert «snacks». Utrolig bra restaurant fra folkene bak Compartir, vår favorittrestaurant i Cadaques.

Dos Palillos (Elisabets 9 i Raval), veldig krevende mat, men spennende. Glassmanet, sjøanemone, tang, rå kylling (!) og mye annet spes på menyen. Man kan enten kjøre full meny (liten eller stor) eller velge selv i tapasavdelingen. Det siste kan være lurt.

Du skulle ikke tro det, men dette er faktisk glassmanet, servert på den eksperimentelle restauranten Dos Palillos. Foto: Helle Øder Valebrokk
Du skulle ikke tro det, men dette er faktisk glassmanet, servert på den eksperimentelle restauranten Dos Palillos. Foto: Helle Øder Valebrokk

El Racó del Mariner (Moll de Pescadors, s/n Port de Barcelona), en restaurant du ikke finner uten videre. Den tilhører et fiskemottak i havnen, og du må passere en politisperring og finne riktig skur. Det er lett å finne den, men du vite hvor den er. Ferskere fisk og skalldyr enn her får du bare ikke, og det er her de lokale fiskerne tar med familiene sine for å spise. Da slipper man ikke unna med noe tull. Bord MÅ bestilles på forhånd, og vil du ha paella, fideuà eller en annen risbasert rett må du opplyse om det når du bestiller bord. Hvis ikke må du «nøye» deg med verdens beste fisk eller skalldyr tilberedt på enkleste – og beste – vis. Les mer i dette blogginnlegget.

Små tellineskjell er mat man blir lettere dyrisk av. Foto: Helle Øder Valebrokk
Små tellineskjell er mat man blir lettere dyrisk av. Foto: Helle Øder Valebrokk

La Royale (Placa del Camp 5), et sted for seriøst gode gourmetburgere tilberedt av de beste råvarer og gin tonics! For en kombinasjon. Ligger et stykke opp i byen nær Parc de Güell, så ta taxi. Du kan heller gå ned igjen for å bli kvitt noen av kaloriene.

Sagardi (Carrer d’Argenteria) baskisk restaurant med pinxtos – tapas på tannpirkere – og eget restaurantlokale, dødsgode spareribs – ligger midt i bydelen El Born.

Celler de la Ribera (Plaza de les Olles), fantastisk tapas, litt annerledes, litt gourmet – også i El Born.

Taverna del Born og Casa Delfin (utebord ved siden av hverandre på Passeig del Born), særlig Taverna del Born har god tapas, velsmakende og enkelt.

Meneghina (Carrer dels Tiraros 2 – lite smug på høyre side av sjokolademuseet), fantastisk italiensk restaurant. Mann og kone-sted der hun serverer og han lager maten, alt er hjemmelaget og meget, meget godt. Hyggelige priser.

Comerc 24 (adressen og navnet er det samme), fantastisk sted. Kokken Carles Abellan har jobbet for Ferran Adria. Dette er dyrt sammenlignet med alle andre tips, men verdt pengene. OBS! Er for tiden under oppussing.

Suculent (Rambla del Raval 45), en annen og rimeligere, veldig god restaurant som Carles Abellan står bak. Her er det «vanlig» mat, men spennende og ofte litt overraskende satt sammen. Hyggelige priser, fint både ute og inne.

Østers med baconfett - en delikatesse fra Suculent. Foto: Helle Øder Valebrokk
Østers med baconfett – en delikatesse fra Suculent. Foto: Helle Øder Valebrokk

Taller de Tapas (Carrer d’Argenteria), har flere filialer, men er bra tapas-sted til tross for at det er veldig turistifisert.

L’Antic Forn (Pintor Fortuny 28 i Raval), fabelaktig lunchsted, trerettere til under 15 euro.

Mange av hyperlinkene  over fører direkte til innleggene på bloggen til Helle der du kan lese mer i dybden om hvert sted, for ikke å snakke om at du kan se bilder av de mange fristende rettene. De øvrige linkene fører til restaurantenes hjemmesider. Klikk deg også inn på bloggen til Helle for flere gode Barcelona-tips.