Harvey Steel
«ou Make Me Wanna Scream»
(Eget selskap, single)
[usr 6 text=»false»]

Mine damer og herrer, velkommen til den aller første psychførpremieren på Mitt liv som Erik! Selveste Harvey Steel fra The Harvey Steel Show har sittet smått koronaisolert og brukt tiden fornuftig. Han har skrevet og spilt inn «You Make Me Wanna Scream», en ti minutter lang syretrip av en låt, med hans egne ord beskrevet som «en psych-soul ballade med autotune, lang gitarsolo og det hele!» What’s not to like!?

Fortvil ei om du ikke kjenner til The Harvey Steel Show. Dette nokså «frie» musikalske ensemblet er ikke blant våre mest ettertraktede og velkjente band, men står fjellstøtt i den norske psychscenen. De er beskrevet som å skape et «musikalsk univers fylt av psykedeliske protestviser» som «formidler et sjangersprikende uttrykk med et naturlig utprega fokus på Moder Jord». Når frontfigur og primus motor Harvey Steel går solo forlater han ikke fokuset hverken på psykedelia eller Moder Jord. «You Make Me Wanna Scream» er som en slags forlengelse av fjorårets storslåtte «Blues For Mother Earth» fra den todelte LPen Blues For Mother Earth/Freak Knowledge.

Først og fremst: «You Make Me Wanna Scream» er nydelig. Dette er ti utspekulert melodiøse og vakre minutter musikk. At låttittelen sett i et miljøperspektiv også kan gi assosiasjoner til primalterapi betyr ikke at Harvey Steel går helt av hengslene vokalt. Han reintroduserer derimot Trixie Marmalade, The Harvey Steel Shows fiktive kordame – som egentlig er en pappfigur – og lar henne ta seg av vokalen. Det vil si at Harvey – som er et av flere pseudonymer musikeren og komponisten Thomas Bergsten smykker seg med – har lekt seg med autotune, hvilket han gjør i cirka et minutt. Resten av sangen er instrumental med Thomas på alle instrumenter bortsett fra orgelet som spilles av Blues Cosmic Storm, et alias for bandets Øyvind Heilo som spilte inn sitt bidrag på loftet sitt.

«Jeg har ikke hatt muligheten til å spille sammen med folk på en stund, så jeg dro fram kassett-4-tracken og prøvde å få blåst av litt frustrasjon og skru en likandes fuzz-tone», sier Thomas om låta, og jeg skal hilse å si det er likandes. Så det holder. «You Make Me Wanna Scream» bør resonnere hos alle som liker Neil Young-låter av typen «Cortez The Killer», «Down By The River» og «On The Beach» og, for den saks skyld, siden vi var inne på dette med primalterapi, Plastic Ono Band-debuten til John Lennon. Jeg er bombesikker på at du også kan trekke linjer til en rekke psychband av både eldre og nyere dato, men det er et univers jeg kjenner lite til, så jeg lar den type sammenligninger ligge. For meg er «You Make Me Wanna Scream» som den beste Neil Young-låta Neil Young ikke har gitt ut på en stund.

For å plassere den i Thomas’ eget univers, kan du si den som soloprosjekt er beslektet både med The Harvey Steel Show og The Secret Sound Of Dreamwalkers der hans rolle også er betydelig.

Ifølge Harvey/Thomas selv «virker det som Trixie har planer om å skrive og produsere en plate for Harvey Steel denne gangen», og det kan bli spennende. Prosjektet kunne neppe fått en bedre start enn «You Make Me Wanna Scream».

Sjekk også: 50 nye norske perler