Oslo er en på alle måter god musikkby, en magnet for lokalt talent fra hele vårt vidstrakte land, men det er virkelig ikke mangel på internasjonale artister her heller, store som små. Denne uken er helt spesiell, særlig for dem som er opptatt av countrymusikk, eller i noe utvidet forstand, americana.

Det begynte på søndag, med det jeg har betegnet som en historisk konsertopplevelse da singer/songwriter/entertainer Aaron Lee Tasjan gjorde sin aller første norgeskonsert på den lille klubben Buckley’s. Her fremførte han et to timer langt sett, kun armert med kassegitar, den stemmen, masse humor og et knippe fantastiske låter av det helt klassiske formatet der folk- eller countrymusikken ligger i bånn, men med en sterk slagside mot rock’n’roll eller for den saks skyld punk, iallfall sånn rent holdningsmessig. Det var en konsert det vil gå gjetord om i lang tid, om ikke annet så frem til neste gang han ankommer våre breddegrader. Les anmeldelsen min her, og hør for all del på musikken hans så du vet at du skal bestille billett ved første og beste anledning.

Undertegnede, Vibeke Sjøvold fra Rootsy og Aaron Lee Tasjan i hyggelig passiar etter konserten på søndag. Foto: Rune Torsteinsen

Men det stopper jo altså ikke med Aaron Lee. Mandag måtte jeg melde avbud til en lukket spesialkonsert med Ryan Adams som er på promotionturné i anledning sitt kommende album Prisoner. Jeg gikk åpenbart glipp av noe veldig fint, men man kan jo ikke få med seg alt heller. Det er noe som heter arbeid, og det er noe som heter privatliv. Begge deler må finne sin plass blant fornøyelsene som heter konsertliv.

I går tror jeg faktisk ikke det var noe særlig som skjedde, men i kveld spiller Colter Wall, en meget talentfull ung kanadier med et musikalsk nedslagsfelt i skjæringa blues/gospel/country/folk/bluegrass, den komplette americanaartist, om du vil. På debut-EPen med den besnærende tittelen Imaginary Appalachia gjør han sågar en versjon av Townes Van Zandts «Nothin'», så da kan du tenke deg. Han opptrer på Mono, og spiller ikke bare én, men to konserter. På grunn av stor etterspørsel (les: hype) er den egentlige konserten utsolgt, så han har takket ja til å holde en ekstrakonsert klokken 19. Det bør bli fint, men sannsynligvis og dessverre ikke for meg. En kinoavtale med en kamerat ser ut til å forhindre meg, men det hviskes om at han kommer tilbake til høsten. Colter Wall er VELDIG bra, så jeg krysser fingre og tær og alt som krysses kan for at så skal skje.

Colter Wall spiller to konserter på Mono i kveld. Foto: Goldstar

I morgen, torsdag, spiller Knoxville, Tennessee-bandet The Black Lillies på Gamla, og det kan bli riktig så livlig. Ifølge konsertarrangør og americanaentusiast Steinar Kallander hører vi her spor av «Memphis soul, jazz, blues, bluegrass og folkrock», og en kjapp tur på Spotify viser et band med stor variasjon i uttrykket, og som åpenbart kan spille så taket kan komme til å reise seg. Dette kan fort bli en av de konsertene du ikke vil gå glipp av.

Fredag holder Country Heroes sin offisielle releasekonsert på Teddy’s Softbar. Jeg ga debutalbumet Southern Insecurity sterke fem av seks stjerner da jeg anmeldte det sist fredag, blant annet med begrunnelsen at det er «en av de fineste rene countryplatene jeg tror noen artist eller band noen gang har utgitt på våre breddegrader. Det er et så stilsikkert og elegant debutalbum at de fleste andre countrysangere og -band burde bli litt skjemt, for ikke å si føle seg en smule utilstrekkelige.» Hele anmeldelsen kan du lese her, og jeg er ganske sikker på at det vil bli en strålende aften på Teddy’s.

Det er mer norsk musikk å juble over. Lørdag spiller nemlig Signe Marie Rustad en strømløs konsert på Rockefeller. «Strømløs» betyr selvsagt akustisk, og med sitt meget kompetente band der vi blant annet finner Annar By og Alexander Lindbäck skal det mye til for at dette ikke vil bli en knallkonsert. Signe Marie ga ut det jeg mener var det nest beste albumet i 2016, Hearing Colors Seeing Noises, kun slått av David Bowies svanesang Blackstar. Hun er i mine ører et av de aller største låtskrivertalentene vi har i Norge for tiden, og hun har en stemme som er helt nifs fin. Torgeir Waldemar er jo aktuell med sitt andre album nå, og liker du ham, liker du også Signe Marie. Les anmeldelsen min av platen hennes her. Det er for øvrig tidlig konsertstart, allerede klokken 19.45, så er det nevnt.

Signe Marie Rustad spiller akustisk på Rockefeller på lørdag. Foto: Marthe Amanda Vannebo

Så det er altså denne uken. La meg også bare ha nevnt at neste uke blant annet byr på konserter med Chip Taylor og Paal Flaata på Krøsset, Knut Reiersrud Band, Hege Brynildsen og Paul Henriksen på Buckley’s, Midnight Choir på Sentrum Scene og mer. Å være americanaentusiast er slitsomt.

Her er så en spilleliste med et utvalg sanger fra denne ukens nydelige artister. God fornøyelse. Vi ses nok her og der!